Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

20. lipnja 2019. godine

Tijelovo

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, koje se u nekim krajevima naziva još i „Brašančevo“ (hostije se prave od brašna) i „Korosanti“ (Caro santo – sveto tijelo), proslavili, kao i obično, jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 18 sati. Slavlje je svojim skladnim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana, vođen s. Anitom Sučić, dominikankom.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise ukazao na važnost Euharistije u vjerničkom životu „kako bismo imali život u sebi“, i na ostvarenje Kristova obećanja: „Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“. U homiliji je posvijestio činjenicu da se rado vraćamo, makar u mislima, na lijepe događaje u životu. Tako smo se kroz misna čitanja vratili u dvoranu posljednje večere na Veliki četvrtak kroz riječi apostola Pavla: „Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.“, a ev. Luka donosi veličanstveni događaj umnažanja kruha. Apostoli su se u ovim događajima napunili onom snagom koja im je bila potrebna na njihovom putu naviještanja i svjedočenja radosne vijesti spasenja.

   Euharistijska procesija s blagoslovima oko crkve je bila na kraju sv. Mise. I ovaj put su postavljena četiri stola sa križevima i svijećama na četiri strane crkve. U procesiji svećenik postavi Presveto na stol, pokadi, a potom slijede čitanja pojedinih evanđelja i blagoslovnih molitava. Molili smo Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta. Procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim. (Galerija >)