Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2019. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

   U tradiciji ove župe Pomoćnice kršćana u Orebiću je da se svetkovinu sv. Antuna Padovanskog slavi trodnevnicom u župnoj crkvi ispred kipa sv. Antuna uz molitvu krunice i litanija sv. Antunu, kao i jutarnjom sv. Misom u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima i sv. Misom i procesijom s kipom sv. Antuna u župnoj crkvi u 18 sati. Također se na kraju svetih misa blagoslivljaju djeca i cvijeće.

   Na svetoj Misi u Stankovićima smo najprije imali pobožnost na čast sv. Antuna. Iako je vrijeme bilo vruće i sparno, okupilo se dosta vjernika, a nešto manje nego obično, vjerojatno radi vremena, mladih obitelji s djecom. Župnik don Marko je u prigodnoj homiliji govorio o sv. Antunu kao „svecu čitavoga svijeta“, ali i „svecu za svako vrijeme“. „Svojim vjernim nasljedovanjem Isusa Krista, svojom čistoćom, ljubavlju, poniznošću i dobrotom sv. Antun je zaslužio slavu kod Boga i kod ljudi. Branio je najsvetija prava malog čovjeka i suosjećao s tuđom potrebom i bijedom. Zato se vjernički puk njemu utječe i očekuje pomoć: da ga čuva od svakog zla, da mu pomogne naći izgubljeno, da mu zagovorom isprosi tjelesno i duševno zdravlje.“

   Na popodnevnoj sv. Misi u 18 sati u župnoj crkvi, posebno za vrijeme procesije i blagoslova djece, vidjelo se puno roditelja, osobito majki s malom djecom, čak i onih u kolicima. Naš mješoviti zbor, ovog puta vođen prof. Marinom Šabić Stanković, lijepo je pjevao, a posebno pjesmu na čast sv. Antunu „Ah čudesa tražiš, gle!“ Na kraju sv. Mise, a nakon procesije i blagoslova, župnik je slatkišima obradovao najmlađe, a i one koji se tako osjećaju. (Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)