Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

09. lipnja 2019. godine

Duhovi - Novi ministranti

 

   Na svetkovinu Duhova – Pedesetnicu, kojom završava sveto uskrsno vrijeme, smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, na pjevanoj sv. Misi u 10 sati, predstavili nove ministrante. To su: Ante Brkić, Duje Čepo, Toma Laleta, Ivan Roso i Leo Šabić.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise napomenuo kako je ova svetkovina rođendan Crkve, a ove godine je posebna po početku priprave za biskupijsku sinodu, koja bi se trebala održati koncem veljače 2022. godine. U tu svrhu je naš biskup mons. Mate Uzinić poslao pastirsko pismo pod naslovom “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)“ gdje ističe važnost sinode za župne zajednice: „Kao mjesna Crkva želimo pokušati odgovoriti na izazove i potrebe današnjega vremena i svijeta u kojem živimo. Ne možemo pored njih prolaziti, s njima se svakodnevno susretati praveći se pritom da nas se ne tiču. Prvi korak na tome putu učinit ćemo stavljajući u središte našega promišljanja župnu zajednicu”.

   Biskup Mato je na kraju pisma napisao molitvu za sinodu i preporučio da se moli na koncu misnih slavlja: „Oče Sveti, izvore dobrote i milosrđa, molimo te, pokaži nam put, kojim je naša dubrovačka Crkva pozvana ići u ovom našem vremenu. Nauči nas, da tim putem hodimo u zajedništvu, suradnji i suodgovornosti, kako bi naša biskupijska zajednica sve više postajala vidljivim znakom tvoje prisutnosti i ljubavi Pomogni nam da budno osluškujemo poticaje tvojega Duha kako bismo, osjetljivi za potrebe svih ljudi, ispravno čitali i razlučivali znakove vremena te bili u svijetu svjedoci radosti i nade. Vodila nas na ovom našem sinodalnom putu Kristova Riječ, Duh Sveti nam bio svjetlo, euharistija snaga. Blažena Djevica Maria, Gospa od Porata i Milosrđa, sveti Vlaho, naš Parac i blažena Marija od Propetog bili nam zagovornici. To te molimo po Tvome Sinu i našem Gospodinu Isusu Kristu, koji s tobom Ocem, u jedinstvu Duha Svetoga, živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.“ (Galerija >)