Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2019. godine

Pomoćnica kršćana

 

   Pomoćnicu kršćana, patrona naše župe u Orebiću, proslavili smo jutarnjom sv. Misom u 8 sati i svečanom sv. Misom i procesijom s kipom Pomoćnice kršćana kroz mjesto u 18 sati. Jutarnju sv. Misu je imao župnik don Marko, a popodnevnu don Hrvoje Katušić, generalni vikar naše biskupije. Kao i uvijek bilo je u asistenciji nekoliko svećenika i redovnika našega dekanata. Sv. Misu je uzveličalo pjevanje našeg mješovitog župnog zbora s pjevališta, uz orguljašku pratnju s. Anite Sučić.

   Vrijeme je bilo prekrasno, ni oblačka, a i popodnevni maestral je bio ugodan za vrijeme sv. Mise, a pogotovo poslije u vrijeme procesije. Uz prvopričesnike, ministrante i krizmanike, na sv. Misi i u procesiji su sudjelovali članovima našega DVD-a, a dvadesetak članova je bilo u uniformama.

   Don Hrvoje je u propovijedi, na temelju Isusovih riječi učenicima: „Novu vam zapovijed dajem: ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio“, najprije ustvrdio kako čovjek po naravi ne voli zapovijedi, naredbe, ograničenja i sl. Istaknuo je mnoštvo propisa i zabrana u židovskom zakonu, a potom zaključio kako „Isus sve to svodi na jednu jedinu zapovijed, zapovijed ljubavi. Ovdje se ipak radi, ne o bilo kakvoj zapovijedi ljubavi, nego o zapovijedi ljubavi na Isusov način, tj. trebamo ljubiti jedan drugoga onako kako je Isus nas ljubio, a on je sebe iz ljubavi žrtvovao za sve nas“.

   Na kraju sv. Mise se župnik don Marko svima zahvalio na sudjelovanju. Uslijedila je procesija kroz mjesto i imala je uobičajeni red: najprije veliki križ, kojeg je ove godine nosio Ljubomir Vranješ, zatim barjak Pomoćnice kršćana, kojeg je nosio Dario Krističević. Barjak Marije Kraljice je nosio Ante Mrgudić, a Gospe Karmelske Nikša Krističević. Gospin barjak iz kapele sv. Lovra u Žukovcu nosio je Anto Martinović, a barjak sv. Terezije Ivan Roso. Barjak sv. Jurja nosio je Ivica Turić. Kip Marije Pomoćnice su nosili mladići i ovogodišnji krizmanici, a pomagali su i mlađi ljudi. Procesija je završila u crkvi molitvom „Kraljice neba“ i misnim blagoslovom. uz pjesmu „Slavimo Mariju“.

   Svećenici i gosti su, kao i obično, imali večeru u župnoj dvorani. Meštar od trpeze, Zoran Grljušić, je i ove godine uz pomoć Gojka Šimovića i Borisa Polute poslužio sustolnike izvrsnim delicijama, a dobra kapljica Nikole Rosa, Anta Mrgudića i Anta Martinovića je dobro raspoloženje učinila još boljim. (Galerija1 >) (Galerija2 >)