Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

19. svibnja 2019. godine

Prva sv. Pričest

 

   Ove pete vazmene nedjelje, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, imali smo slavlje Prve sv. Pričesti. Bio je trideset jedan prvopričesnik, petnaest djevojčica i šesnaest dječaka (pogledaj popis).

   Vrijeme je bilo promjenljivo. Ujutro se činilo da će biti lijep, sunčan dan, ali se poslije naoblačilo i neposredno prije sv. Mise počela je po malo padati kiša. Zato nije bilo moguće imati svečani ulaz u procesiji, nego su prvopričesnici sa svijećama odmah išli svaki na svoje mjesto. Lijepa je to slika u crkvi: prvopričesnici u bjelini, crkva lijepo okićena, a ispred ambona, pored oltara, postavljen je simbol ove svečanosti – hostija s kaležom.

   Nakon ulazne pjesme, koju je na koru pjevao naš mješoviti zbor, uz pratnju s. Anite Sučić na orguljama, i župnikova pozdrava, kada je poimence predstavio sve prvopričesnike, pjesmu „Gospodine, smiluj se nama“ su otpjevali sami prvopričesnici i članovi našeg dječjeg zbora, predvođeni prof. Marinom Šabić Stanković na elekt. klaviru. Misna čitanja su čitali prvopričesnici Toma i Maris, a pripjevni psalam su otpjevale Ljiljana, Petra i Sofija. Aleluju je pročitala Nora. Molitvu vjernika i prinos darova su, nakon obnove krsnih obećanja, također imali prvopričesnici Nina, Petra, Barbara, Leo, Petra, Filip, Duje, Nicole May, Josip, Ante, Dominik, Josip, Roko, Bartul, Pia, Slaven, Marko, Luka, Ilijano, Anja i Petra. Sv. Pričest je, kao i uvijek, bila pod obje prilike, a na kraju smo svi izmolili molitvu „Dušo Kristova“ predvođeni prvopričesnicom Ivom. I ove su godine prvopričesnici iz ruku župnika i vjeroučiteljica Marine i Anite primili uspomene i krunice, a prvopričesnici su uzvratili darivajući župnika, uz prigodne riječi zahvale, zidnim kamenim satom sa hrvatskim pleterom.

   Nakon zajedničkog i pojedinačnog fotografiranja uslijedio je mali domjenak u župnoj dvorani. Prvopričesnici, članovi njihovih obitelji, a također i svi prisutni, mogli su se okrijepiti pripravljenim tortama, raznim kolačima i sokovima. (Galerija1 >) (Galerija2 >) (Galerija3 >) (Galerija4 >)