Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

12. svibnja 2019. godine

Slavlje sv. Potvrde

 

   Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, je ove nedjelje na sv. Misi u 18 sati, u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću, u zajedništvu sa župnikom don Markom, upraviteljem franjevačkog samostana u Orebiću fra Šimunom i umirovljenim svećenikom vrhbosanske nadbiskupije don Ivom Božićem, podijelio dvadeset devetorici kandidata sakrament sv. Potvrde (Vidi popis).

   Vrijeme je bilo pravo proljetno: teška južina, kiša i vjetar. Zbog toga nije bilo uobičajenog ulaza u procesiji, nego su krizmanici i njihovi kumovi na rezerviranim mjestima, a članovi obitelji i ostali vjernici u klupama, dočekali početak slavlja. Sv. Misu je kao i uvijek uzveličalo pjevanje našeg župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić.

   Oca biskupa je na početku misnog slavlja pozdravila krizmanica Nina Borić, a misna čitanja su imale Lana Stanišić, Karmen Šain, Magdalena Tolj i Blanka Tolj.

   Biskup Mato je u svojoj homiliji govorio o trima istinama: kako nas Bog ljubi, kako nas Isus Krist spašava i kako je Isus Krist živ, a dao je krizmanicima i jednu preporuku: da se svaki dan mole Duhu Svetom, kako bi po njegovim darovima, koje po sakramentu sv. Potvrde primaju, mogli odgovoriti na sve izazove koji život stavlja i koji će stavljati pred njih.

   Podjela sv. Potvrde je bila na uobičajeni način. Svaki kandidat, praćen svojim kumom, naglas je izrekao svoje ime i bio od biskupa pomazan po čelu uljem krizme uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Uslijedila je molitva vjernika koju su čitali Daria Kurilj, Marko Grljušić, Kati Cibilić, Ivana Tolj, Emanuel Vlahović, Ivana Perkušić i Martin Bogoje.

   Pozdrav i zahvalu o. biskupu na kraju sv. Mise uputio je župnik don Marko i poručio krizmanicima riječima M. Wiesera: Htio bih da moj život bude nešto više, ali se ništa ne usuđujem staviti na kocku; htio bih uspjeh, ali bez zalaganja; htio bih plodove, ali bez sijanja; htio bih do izvora, ali bez uzvodnog plivanja; sanjam o novim obalama, ali brodovi odlaze bez mene… Samo s Isusom mogu podići sidro, otrgnuti se od nepomične obale, zaploviti u nove širine, u novi život!“

   U znak zahvale, ocu biskupu su Nina Matošević i Luka Dežulović Tolj, kao dar krizmanika i njihovih obitelji, predali košaru s različitim plodovima Božjeg blagoslova i rada marnih ruku. (Galerija1 >) (Galerija2 >)