Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

18., 19. i 20. travnja 2019. godine

Sveto trodnevlje

 

   Sve dane Velikog tjedna, a posebno Sveto trodnevlje, vjernici trebaju doživjeti i proživjeti u miru i sabranosti. Slobodno se može reći da smo tako ove dane u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću i proslavili. K tome je i vrijeme uglavnom bilo lijepo pa su se sva slavlja mogla odvijati kako je u ovoj župi vjekovni običaj.

   Na Veliki četvrtak smo u 19 sati započeli Misu večere Gospodinove i obred pranja nogu učenicima. Ove godine učenici su bili: Antun Antičević, Dinko Borić, Ivan Grego, Nikša Kapiteli, Jure Kordić, Baldo Lučić, Ivo Mrgudić, Branko Puljić, Nikola Stanišić, Damjan Tešvić, Ivan Turić i Vlastimir Vekarić. Župnik don Marko je u homiliji ukratko protumačio trostruki značaj ovog dana: ustanova Euharistije, uspostava svećeničkog reda i zapovijed ljubavi. Učenici su na kraju obreda sudjelovali u prijenosu Presvetog na oltar svete Obitelji, gdje je uprizoren „Isusov grob“. Nakon obreda u crkvi druženje je nastavljeno u župnoj dvorani. Jelovnik je bio, kako je i propisano: janjetina s ražnja, gorko zelje i kruh. ( Galerija 1. i Galerija 2.)

   Na Veliki petak obredi su započeli također u 19 sati. Nakon „prostracije“ i uvodne molitve, „Muku“ po Ivanu i ove godine su čitali lektori (čitači) i članovi našeg Mješovitog zbora, predvođeni Tonkom Kapitelijem i Tonijem Ćurkovićem. Uslijedilo je otkrivanje i ljubljenja križa uz pjevanje „Puče moj“, a poslije pričesti i završne molitve bila je tradicionalna procesija s moćima Kristova križa ulicama našega grada. (Galerija 3. i Galerija 4.)

   Obrede Velike subote smo započeli u 20 sati. Najprije je bio blagoslov ognja i uskrsne svijeće ispred crkve. Uslijedio je ulazak u crkvu uz poklik „Svjetlo Kristovo“. Vjernici su imali mogućnost svoje svijeće zapalili na uskrsnoj svijeći. U uskrsnom bdijenju smo kroz čitanja slušali o veličanstvenim djelima Božjim u povijesti spasenja. Nakon „Glorije“ i kratke homilije, blagoslovljen je krsni zdenac uz moljenje litanija Svih svetih. Za vrijeme obnove krsnih obećanja vjernici su ponovo upalili svijeće, a poslije pričesti, na kraju sv. Mise, kako je to običaj, blagoslovljena je pripravljena hrana. (Galerija 5. i Galerija 6.).