Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

29. - 31. ožujka 2019. godine

Trodnevna duhovna obnova

 

   Već treću godinu zaredom na početku korizme, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, organizirali smo trodnevnu duhovnu obnovu, koju je, kao i prošlih godina, vodio profesor iz Visokog fra Josip Ikić. Započela je u petak u popodnevnim satima i trajala do konca pučke sv. Mise u nedjelju.

   Raspored obnove je bio sličan prethodnim. Najprije je, prvog dana u petak bila mogućnost za sv. Ispovijed od 16 sati. U 17,30 je bila pobožnost križnog puta, koju je vodio župnik don Marko, a u 18 sati je započela sv. Misa. Fra Josip je u kratkoj homiliji prema riječima proroka Hošee pozvao prisutne: „Vratite se Gospodinu Bogu svome, jer zbog svojeg ste bezakonja posrnuli“. Posebno se osvrnuo na Evanđelje Mk 12, 28b-34, kada je Isusu pristupio pismoznanac i upitao: „Koja je zapovijed prva od sviju?“. „Ako čovjek ljubi Boga“, rekao je fra Josip, „svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svoji i svoga bližnjega kao sebe samoga, ispunja sve što donosi zakon i što su navijestili proroci“. Nakon sv. Mise fra Josip je svima koji su to željeli dao posebni svećenički blagoslov. (Galerija 1>)

   U subotu, drugog dana obnove, mogućnost za sv. Ispovijed je bila od devet do dvanaest sati, a nastavljena je nakon objeda od 15 sati. Krunica je bila u 17,30 sati, a sv. Misa s homilijom u 18 sati. Nakon sv. Mise je bilo klanjanje pred Presvetim. (Galerija 2>)

   U nedjelju je bio treći dan obnove. Fra Josip je ispovijedao od devet sati, a u 10 sati je, u zajedništvu sa župnikom don Markom, predmolio pučku pjevanu sv. Misu. U homiliji je, na primjeru prispodobe o milosrdnom Ocu, odnosno rasipnom sinu, govorio o ljudskoj potrebi za samostalnošću i slobodom, ali i o nekim temeljnim vrijednostima, koje, bez obzira na vrijeme, nikad ne gube na vrijednosti i važnosti. Naglasio je, da se posebno u ovom vremenu korizme, vjernici trebaju pokazati i dokazati u molitvi, postu i milosrdnim djelima. Zgodna prilika je ovokorizmena naša župna akcija „Marijini obroci“, pomoć siromašnoj djeci. U ovoj akciji su se osobito angažirale vjeroučiteljice Anita i Marina sa srednjoškolcima i od izrađenih krunica, narukvica, križića i sl. koje su ponudili vjernicima prije i poslije sv. Mise, prikupljeno je 1.700,oo kuna. (Galerija 3>).