Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. siječnja 2019. godine

Krštenje Gospodinovo

 

   Božićno vrijeme završava svetkovinom Krštenja Gospodinova, a ona se slavi u nedjelju nakon Bogojavljenja (Triju kraljeva). Budući da se ove godine Bogojavljenje slavilo nedjeljom, božićno vrijeme je trajalo najduže.

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću na pučkoj misi u 10 sati okupio se malo manji broj vjernika i djece nego obično, jer još traju školski praznici, pa su mnogi pošli u poznata ili manje poznata zimovališta. Vrijeme je također bilo pravo zimsko, prohladno, vjetar i koja kap kiše. Naš mješoviti zbor, vođen s. Anitom, još jednom je od srca pjevao božićne pjesme, a župna crkva je po jaslicama i ikebanama bila istinski božićni ambijent.

   Župnik don Marko je u homiliji govorio o sakramentalnosti krštenja, a posebno o značenju krštenja 'Duhom Svetim i ognjem', kako je Ivan Krstitelj navijestio da će biti krštenje Isusovo. „I mi se“, naglasio je, „moramo krstiti i pokrstiti čovječnošću, pravdom, ljubavlju, plemenitošću, jednom riječju novošću života. Moramo biti kršteni ne samo vodom, nego i vatrom duha. Mora odgorjeti starež prošlosti, a razgorjeti se novost budućnosti. Mrak prošlosti se mora raspršiti, a novo nebo se otvoriti.“ (Galerija 1 >) (Galerija 2 >)