Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. siječnja 2019. godine

Bogojavljenje – Sveta tri kralja

 

   Svetkovina Bogojavljenja, Vodokršća ili Svetih triju kraljeva je ove godine pala u nedjelju pa smo je i proslavili u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću sv. Misama ujutro u 10 i popodne u 17 sati. Također smo, prema običaju, za vrijeme jutarnje sv. Mise, blagoslovili vodu, koju vjernici uzmu i njom blagoslivljaju domove i sve što posjeduju.

   Na početku sv. Mise je župnik don Marko istaknuo, kako se Božić i Bogojavljenje u Rimokatoličkoj Crkvi slavilo zajedno 25. prosinca, a onda je krajem 4. stoljeća uvedeno slavlje Bogojavljenja 6. siječnja. Božić je tako ostao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje je naglašavalo spomen pohoda triju Mudraca ili kraljeva s istoka. Treća svetkovina božićnog vremena, koju ćemo slaviti iduće nedjelje i kojom završava sveto božićno vrijeme, je Isusovo krštenje. Također je iza Evanđelja pročitao „Bogojavljenski navještaj“ svetkovanja Uskrsa u ovoj građanskoj 2019. godini.

   U homiliji je govorio o „zvijezdi koja pokazuje put“. „Sveta tri kralja, kojima kršćanska tradicija daje imena Gašpar, Melhior i Baltazar, su ne samo vidjeli zvijezdu, nego su smogli snage, vremena i svega što je potrebnu da bi tu zvijezdu slijedili. Ona ih je dovela 'povrh mjesta gdje bijaše Dijete'“ (Mt 2,1-12). Na kraju je zamolio da se, Božjom providnošću, milošću i ljubavlju, i u našim životima pokaže svrha i smisao slijeđenja Isusove zvijezde, kako su to osjetili i 'obradovali se radošću veoma velikom' Sveta tri kralja. (Galerija >)