Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24., 25. i 26. prosinca 2018. godine

Božićno vrijeme

 

    I ove godine smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću imali posebne pripreme za Božić: trodnevna duhovna obnova, koju je vodio fra Josip Ikić, profesor iz visokog, božićni koncert u kojemu je nastupilo skoro stotinu izvođača, akcija prikupljanja pomoći za najpotrebitije u našoj župi, zajednička ispovijed i pohod mladih starijim osobama u župi. Također su bile i sv. Mise „Zornice“ ponedjeljkom s mogućnošću za ispovijed.

     Na polnoćki se okupio mahom mlađi svijet, jer je vrijeme bilo dosta hladno i vjetrovito. I ove godine je svirao naš orkestar (orgulje – Marina; harmonika – Tin; gitara – Ivo i mandolina – Neno), a pjevanje je predvodio naš mješoviti zbor. Crkvu je lijepo uredila, a posebno jaslice, s. Anita.

     Na Božić se na sv. Misi u 10 sati, jer je bio lijep i sunčan dan, okupio lijepi broj vjernika. Pjevao je naš mješoviti zbor. Župnik je, kao i prošlih nekoliko godina, dijelom interpretirao, a dijelom pročitao božićnu čestitku našeg biskupa Mata. U njoj biskup, između ostalog, kaže: „Radostan sam što vam i ove godine, između raznih božićnih ponuda, koje nas nerijetko udaljavaju od otajstva Božića, mogu ukazati na onoga bez kojega Božić i nije Božić. On 'novorođenče povijeno gdje leži u jaslama', istodobno je znak Božje veličine i Božje malenosti. Veličanstveni Bog je sam sebe učinio malenim, učinio se, kako to lijepo izražava naša hrvatska riječ, Božićem. Od tog trenutka malenost postaje mjerilom veličanstva“.

     Sv. Stjepana, đakona prvomučenika, koji je suzaštitnik ove župe, jer je naša župa nosila titul prvomučenika Stjepana od 1855. do 1884. g, kada je posvećena današnja župna crkva na čast Pomoćnice kršćana, proslavili smo sv. Misom u 16.oo sati, a započela je procesijom oko župne crkve s kipom sv. Stjepana. (Galerija 1>) (Galerija 2 >) (Galerija 3 >)