Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. prosinca 2018. godine

Sv. Nikola, biskup

 

    Sv. Nikolu, biskupa, koji je suzaštitnik naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, proslavili smo, kao i svake godine, procesijom s njegovim kipom u 15,30 sati, od župne crkve do na vrh mula (pristaništa), gdje smo molili blagoslove za mora, brodove, mornare, ribare i putnike i bacili vijenac u more uz molitvu za sve pokojne pomorce, ribare i putnike. Vrijeme je bilo lijepo, bez kiše i vjetra, pa je u procesiji i sv. Misi sudjelovalo i dosta djece. Kip sv. Nikole u procesiji su, kao i obično, nosili pomorci i imenjaci sv. Nikole. Procesiju i sv. Misu je predvodio župnik don Marko, a pjevao je naš mješoviti zbor. Posebno je zdušno pjevana pjesma „Nikola sveti, putniče“ na pristaništu pri povratku u župnu crkvu.

     Na početku slavlja župnik je, uz pozdrav svima nazočnima, posebno pozdravio one koji slave imendan, a njih je u našoj župi osamdesetak. Također se prisjetio i dvadeset sedme obljetnice teškog stradanja Dubrovnika. U homiliji je dijelom interpretirao, a dijelom pročitao poruku putnicima, ribarima i pomorcima mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca, gdje biskup na kraju kaže: „Poželimo i molimo za naše putnike, pomorce i ribare, da im sveti Nikola bude uvijek dragi suputnik, lađa i brod koji ulijeva sigurnost i pouzdanje, da ih po njegovom zagovoru uvijek prati Božja providnost na svim putovima, po svim morima i u svim vjetrovima kroz koje se moraju probijati. Neka im ulijeva pouzdanje u sklopljene ruke na molitvu i uči dobroti života za druge, za najmilije. Čestitam vam dan svetoga Nikole i želim vam blagoslovljenu plovidbu. Neka sve vas i vaše najmilije na tome putovanju prati nebeska zaštita Svemogućeg Boga i moćni zagovor svetog Nikole“.

     Po završetku sv. Mise svoj djeci, a i onima koji se tako osjećaju, podijeljeni su slatkiši uz usrdnu molitvu: „Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima“! (Galerija 1 >) (Galerija 2 >)