Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. studenog 2018. godine

Krist Kralj

 

    Svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, proslavili smo pjevanom sv. Misom u 10 sati. Na početku sv. Mise, nakon što je naš mješoviti župni zbor otpjevao pjesmu „Ti Kriste Kralj si vjekova, ti vladar sviju naroda“, župnik don Marko je podsjetio na povijesni okvir slavlja ove svetkovine, tj. na činjenicu da je papa Pio XI. godine 1925., povodom proslave 1600. obljetnice Prvog općeg crkvenog sabora, održanog u Niceji 325. godine, uveo ovu svetkovinu u kalendar opće Crkve. Puno ime je "Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja". Slavila se najprije zadnje nedjelje u listopadu, a nakon reforme kalendara na Drugom vatikanskom saboru, slavi se zadnje, tj 34. nedjelje kroz godinu.

     Iako je vrijeme bilo prohladno i kišovito, na sv. Misi je sudjelovalo dosta vjernika, a također i školske djece. Župnik je u homiliji posebno apostrofirao dijalog između Isusa i Pilata, kojega donosi evanđelista Ivan. U Isusovim riječima je sadržan puni smisao ove svetkovine i Kraljevstva Božjega uopće: „Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta“, rekao je Isus, „jer da je od ovog svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima“.

     Parafrazirajući riječi petnaestog psalma: 'Gospodine, tko smije prebivati u šatoru tvome, tko li stanovati na svetoj gori tvojoj', župnik se upitao: „Tko smije prebivati u Kristovom kraljevstvu“ i odgovorio riječima psalma: „Onaj samo tko živi čestito, koji čini pravicu, i istinu iz srca zbori, i ne kleveće jezikom; koji bližnjem zla ne nanosi i ne sramoti susjeda svoga; koji zlikovca prezire, a poštuje one što se Gospodina boje“.

     Na kraju homilije je podsjetio na riječi pape Franje: „Gospodin sluša one, čije je dostojanstvo pogaženo, a usprkos tome, imaju snage uzdići svoj pogled k nebu da prime svjetlost i utjehu. On sluša one koji su progonjeni u ime lažne pravde, potlačeni politikama nedostojnima tog imena i zastrašivani nasiljem. Pa ipak, oni znaju da imaju u Bogu svojega Spasitelja“. To su oni koji su dostojni čuti glas: „Dođite blagoslovljeni Oca mojega i primite u baštinu kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta“. (Galerija >)