Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

01.i 02. studenog 2018. godine

Svi sveti i Dušni dan

 

    Sv. Mise na svetkovinu Svih svetih u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću su i ove godine bile u uobičajeno vrijeme, tj u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana i u samostanskoj crkvi Velike Gospe u deset sati, a u župnoj crkvi i popodne u 17 sati. Odrješenje za pokojne na samostanskom groblju bilo je odmah iza sv. Mise u 10 sati.

     U 15 sati je bila sv. Misa u kapeli sv. Jurja u Podvlaštici. Župniku don Marku se pridružio o. Mihael Mario Tolj, domaći sin, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku. Pozdravljajući sve prisutne na početku sv. Mise župnik je objasnio smisao svetkovine Svih svetih, a u homiliji je govorio o Božjoj slici u svakom čovjeku. „Zbog te Božje slike smo svi pozvani na svetost. I nije to 'nemoguća misija' u ovom našem vremenu. Samo se svaki pojedinac treba sam truditi oko svoje svetosti. Netko je napisao 'Ne brini se oko toga da budeš bolji od drugih, nego se usredotoči na to da sam svaki dan budeš sve bolji i bolji. I ne uspoređuj sebe s drugima, nego uspoređuj sebe danas sa sobom od jučer pa ćeš na taj način svaki dan postajati bolji, a time i svetiji“.

     Odrješenje za sve pokojne na kraju sv. Mise nije bilo moguće imati kao obično, zbog jake kiše, pa je odrješenje bilo u kapeli. Iako su Svi sveti državni praznik, zbog kiše je bilo manje vjernika na sv. Misama nego obično. Ipak su, imajući u pameti istinu vjere 'uskrsnuće mrtvih i život budućega vijeka' obiteljske grobnice lijepo uređene uz molitvu za svoje najmilije: „Pokoj vječni daruj im, Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima“.

     Na Dušni dan, kao i prošlih godina, sv. Mise su bile ujutro u 8 sati i u samostanu i u župnoj crkvi. Popodne u 15 sati je bila sv Misa u Podvlaštici, u kapeli sv. Jurja. Po završetku sv. Mise, jer je vrijeme bilo ljepše, imali smo odrješenje za sve pokojne kao na Sve svete, tj. na starom dijelu groblja smo molili "Iz dubine", a potom obišli cijelo groblje škropeći sve grobove blagoslovljenom vodom. Za to vrijeme molili smo psalam „Smiluj mi se Bože“. U župnoj crkvi je bila sv. Misa i u 17 sati. Nakon svih sv. Misa bilo je odrješenje za sve pokojne, posebno za one za kojih se nema nitko spomenuti, za poginule branitelje i za duše u čistilištu. (Galerija 1>) (Galerija 2>)