Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

28. listopada 2018. godine

Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje

 

    Nedjelju zahvale Bogu za plodove zemlje i mora, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, slavimo zadnje nedjelje u listopadu na sv. Misi u 10 sati. Školska djeca, predvođena vjeroučiteljicama i predškolska iz vrtića s tetama, i ove godine su aranžirala plodove zemlje i rada ruku čovječjih ispred oltara i sudjelovala u prinosu darova, a novoosnovani dječji zbor, vođen s. Anitom, zajedno s našim mješovitim zborom, svojim pjevanjem je uzveličao ovo slavlje.

     Na početku sv. Mise župnik don Marko je, pozdravljajući sve prisutne, naglasio važnost i vrijednost prepoznavanja ljudskog djela zajedno s Božjim djelom. „I kao što je Bog sve stvorio i to nije napustio, nego sve uzdržava i upravlja, tako je i čovjek pozvan 'sustvarati' i to 'stvoreno' čuvati i uzdržavati“.

     U homiliji je, nadovezujući se na događaj oslobađanja od sljepoće Bartimeja, sina Timejeva, ukazao na činjenicu kako smo i mi danas slijepi za toliko toga u nama i oko nas, i kako je potrebno da, poput Bartimeja, zavapimo: Isuse, sine Davidov, smiluj nam se, a na kraju homilije je riječima Ante Jakšića zazvao Božji blagoslov: „Dozvoli da ova zemlja, što leži svježa i crna, usjevu našem grudi, k'o mati djetetu poda; da donese iz nje radost, bačenih ufanjem zrna, koja će donijeti za nas, blagoslov svojega ploda. Nek' ova zemlja je majka, koja nas voli i hrani, neka je naša nada, što za nas danima cvjeta; ti je, Gospode, uvijek, ljubavlju očinskom brani i ljubav tvoja, k'o i nas, neka je stalno sreta“. (Galerija >)