Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. rujna 2018. godine

Požar

 

     U istočnom dijelu naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, u naselju Mokalo, u ranim jutarnjim satima buknuo je požar i, nošen snažnom burom, brzo se proširio po niskom raslinju, vinogradima i maslinicima, a vrlo brzo je zahvatio i gustu borovu šumu iznad i ispod regionalne ceste DC 414. Zbog toga je prekinut promet i zatvorena Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja prema Trpnju, a trajekt iz Korčule je preusmjeren na Trstenik..

     Osim članova orebičkog DVD-a, koji su prvi počeli gašenje, vatrogasnih postrojbi iz ostalih peljeških naselja i DVD-a iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije. Također su, kako je izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, i tri kanadera, koja su bila upućena na gašenje požara u Kulu Norinsku, preusmjerena na Pelješac, ali zbog jake bure, nisu mogli gasiti požar, pa su se vratili u splitsku zračnu luku. Na gašenju ovog požara angažirano je i 50 vojnika, dva helikoptera i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

     Već nakon kratkog vremena, a zbog siline vatrene stihije, evakuirano je 40 stanovnika Mokala prema Postupu, a turisti iz dvaju obližnjih kampova preseljeni su na igralište u Orebiću. Požar se vrlo brzo sa predjela Mokalo proširio na naselja Stankovići i Podvlaštica. Mediji su izvijestili da su stradale četiri obiteljske kuće i nekoliko gospodarskih zgrada.

     Na opožarenom području su i dvije kapele: sv. Jakokva u Mokalu i sv. Jurja na groblju u Podvlaštici. Iako je vatra došla do samih zidova, kapele su ostale netaknute. Jedino su, zbog velike vrućine, popucala stakla na dva prozora kapele sv. Jakova.

     Na vijest o požaru i njegovoj snazi, članovi naše molitvene zajednice, zajedno sa župnikom don Markom i svima koji su mogli i htjeli, okupili su se u župnoj crkvi ispred oltara svete obitelji i pred zapaljenom svijećom na čast svete obitelji molili zagovor i pomoć naše nebeske Majke u ovoj teškoj nevolji. Neka nebeska Majka svojim zagovorom učini da sve naše obitelji budu oslobođene i očuvane od svake nevolje i također, kako se i kaže u molitvi za obitelji, „budu mjesta molitve, kršćanskih kreposti, uzajamnog poštivanja, nesebičnosti i opraštanja, te osjetljivosti za potrebe bližnjih“! (Galerija>)