Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. kolovoza 2018. godine

Sv. Rok, priznavalac

 

     U predjelu naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, koji se zove Karmen, uz crkvu Gospe Karmelske, nalazi se kapela sv. Roka, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze g. 1625. Zato smo blagdan sv. Roka proslavili zavjetnom sv. Misom u 18 sati, a bila je na prostoru između crkve i kapele. Sv. Misu je predmolio župnik don Marko u zajedništvu sa o. Mihaelom Mariom Toljem, župnikom župe sv. Križa u Dubrovniku.

     Župnik je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, posebno one koji slave imendan, a u propovijedi je, na temelju izreke „exempla trahunt“ (primjeri privlače), oslikao život sv. Roka i naglasio da se vjera istinski može svjedočiti samo dobrim djelima. Objasnio je to pričom iz raja, kada je Isus, razočaran ljudima koji su izgovarali samo prazne riječi, oduzeo im dar govora, dok nisu shvatili da zapravo samo djela ne pravi način govore.

     Na kraju sv. Mise je procesijom oko cijelog prostora vraćen kip sv. Roka na njegovo mjesto u kapeli. U procesiji smo molili litanije svih svetih, a nakon molitve Anđeo Gospodnji i blagoslova mogli smo se, kao i svake godine, počastiti domaćim delicijama gospođe Krile. (Galerija>)