Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2018. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

     I ove smo godine Veliku Gospu - svetkovinu Uznesenja B. D. Marije - u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili sv. Misama u župnoj crkvi u 10 i 19 sati i popodnevnom u 18 sati u samostanu Velike Gospe. Uz sudjelovanje lijepog broja vjernika, kako domaćih tako i onih koji u Orebiću borave kao gosti, sv. Mise u župnoj crkvi je predmolio župnik don Marko, a na jutarnjoj sv. Misi je asistirao i don Lukas, svećenik iz Varšave.

     Na početku sv. Mise u 10 sati župnik je pozdravio sve prisutne i naglasio da tisuće vjernika ovih dana posjećuju marijanska svetišta diljem kršćanskog svijeta. „Donose pred nju i u njene ruke stavljaju svoja nadanja, radosti, boli i tuge. Susret je to bez mnogo riječi. Treba li dijete majci iznijeti sve što mu je u srcu. Prava majka to vidi i prepoznaje. Možda, dakle, pri ovom sussretu naša usta šute, ali oči govore, oči ozarene, ovlažene i od milja rasplakane. Možda usta šute, ali ruke govore, ruke naše sklopljene, krunicom omotane, k nebu pružene. Možda usta šute, ali srce govori, srce naše razdragano, ubrzano i razigrano. Možda usta šute, ali naša nebeska Majka će sve čuti, sve prepoznati i sve utješiti“.

     U propovijedi je istaknuo činjenicu da se ova svetkovina slavi od četvrtog stoljeća, a posebno od 1950. g., kada je papa Pio XII uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio istinom vjere. „No i bez dogme Nju se uvijek zazivalo i slavilo. Lijepo to izražavaju mnoge pjesme, a pjesma 'Marija Majka' A. Dedića kaže: Zemlje i neba ona je spona, do vrata snova kao vojnik. Skromno je svjetlo njenog doma, za lađe naše svjetionik. Toplinom puni zimska gnijezda, ona je vrelo u kamenjaru. Noćas u ležaj tvrdi pada, a mjesto joj je na oltaru. Takva je bila sudbina njena, Marija majka, Marija žena. Nju nađe mač što mene traži, u led i oganj za nas je išla. Po sto je srca dala svakom, a nju je sreća zaobišla… Slaba su za nju sva iskušenja, život od jada i gorčina. Videć' je tako i Bog je htio, neka mu ona rodi Sina. Takva je bila sudbina njena, Marija majka, Marija žena.“

     Večernja sv. Misa u župnoj crkvi je bila skoro preslik one jutarnje, a u franjevačkom samostanu Velike Gospe popodnevnu svečanu sv. Misu sa procesijom u 18 sati je predvodio don Mile Miljko, svećenik u miru.
(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)