Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2018. godine

Gospa od Otoka

 

     Gospu od Otoka, koju također slavimo i kao Gospu od Anđela, Gospu od Milosti i Porcijunkulu, proslavili smo i ove godine hodočašćem iz Orebića brodom „Lovor“, kojega je općinsko poduzeće „Bilan“ besplatno dalo za prijevoz hodočasnika na Badiju i natrag. Sudjelovalo je preko 200 naših hodočasnika, a također je bilo dosta i onih iz Korčule, Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca.

     Ovaj dan slavimo kao spomen na čudesnu Gospinu obranu od turske najezde u drugoj polovici XVI. st. Zapovjednik turskog brodovlja, Uluz Alija, htio je 1571. g. osvojiti Korčulu, ali se kanonik Antun Rozanović, zajedno s vjernicima, molio ispred slike Gospe od Otoka i u tom času je zapuhao jak vjetar i „otpuhao“ tursko brodovlje prema istoku, pa je Korčula, a i cijelo ovo područje, spašeno.

     Vrijeme je bilo vruće i sparno. Vožnja brodom godila je svima, posebno najmlađima. Po dolaska na Badiju uključili smo se u procesiju iza slike čudotvorne Gospe od Otoka do samostanske crkve, gdje je bila najprije priprava, a potom i mogućnost za sv. Ispovijed. Negdje oko 18,30 je započela sv. Misa, koju je predvodio tajnik franjevačke provincije sv. Jeronima fra Bojan Rizvan. U koncelebraciji je sudjelovalo nekoliko franjevaca i svećenika iz spomenutih župa.

     Na kraju sv. Mise fra Jozo Zovko je predmolio posvetnu molitvu ispred slike Gospe od Otoka, a potom su se hodočasnici mogli osvježiti hladnim napitcima ispred i u klaustru samostana. Malo iza 20 sati smo se s radošću u srcu i mirom u duši vratili u Orebić, moleći svaki Božji blagoslov zagovorom naše nebeske Majke, Gospe od Otoka.
(Galerija 1>) (Galerija 2>)