Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2018. godine

Pomoćnica kršćana

 

     Patron naše župe u Orebiću, Pomoćnicu kršćana, proslavili smo jutarnjom sv. Misom u 7,30 sati i popodnevnom svečanom sv. Misom u 18 sati, koju je predvodio o. Frano Prcela, dominikanac, uz asistenciju svećenika i redovnika pelješkog dekanata. Uz naš mješoviti župni zbor, koji je pjevao s pjevališta uz orguljašku pratnju s. Anite Sučić, voditeljice zbora, nekoliko pjesama je otpjevao i naš zbor mladih, kojeg vodi prof. Marina Šabić Stanković. Vrijeme je bilo prekrasno pa je na sv. Misi, uz prvopričesnike, ministrante i krizmanike, bilo dosta i male djece. Pogotovo je bilo lijepo vidjeti majke s djecom u kolicima, nasuprot uniformiranim članovima našega DVD-a.

     O. Frano je u propovijedi, na temelju misnih čitanja, posebno naglasio posredničku ulogu B. D. Marije u približavanju ljudi Isusu. „Marija je u Kani Galilejskoj najprije vidjela potrebu obitelji kojoj je ponestalo vina, a svadba je bila još u tijeku. Isusu je dala do znanja da 'vina nemaju'. Nije se uvrijedila na Isusov pomalo zajedljiv odgovor: 'Ženo, što ja imam s tobom. Još nije došao moj čas', nego je dala uputu slugama 'što god vam rekne, učinite'. Tako se pokazala otvorenih očiju i srca i nama dala snažan poticaj za djelovanje u stvarnim životnim situacijama“.

     Na kraju sv. Mise župnik don Marko se zahvalio o. Franu i svima prisutnima na sudjelovanju u sv. Misi i pozvao da Pomoćnicu kršćana, u procesiji kroz mjesto, posebno molimo za sve potrebe. Procesija je imala uobičajeni red: najprije veliki križ, kojeg je ove godine nosio Mario Brkić, zatim novi barjak Pomoćnice kršćana, kojeg je nosio Dario Krističević. Barjak Marije Kraljice je nosio Marijan Lovrinčević, a Gospe Karmelske Kristijan Kapiteli. Gospin barjak iz kapele sv. Lovra u Žukovcu nosio je Anto Martinović, a barjak sv. Terezije Ivan Roso. Barjak sv. Jurja nosio je Ivica Turić. Kip Marije Pomoćnice u procesiji su nosili mladići i ovogodišnji krizmanici.

     Procesija je, kao i prošlih godina, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića do ulice A. Starčevića. Tu se pokadio Gospin kip i posebno molilo, da nam Pomoćnica kršćana udijeli svoju pomoć 'izvojevati pobjedu nad opakim neprijateljem'. Na križanju ulice A. Starčevića s ulicom Kneza Domagoja opet se procesija zaustavila, kip se pokadio, a u molitvi molilo: „Bože, ti si Roditeljicu svoga Sina postavio za Majku i Pomoćnicu kršćanskom narodu. Daj, molimo te, da živimo pod njezinom zaštitom i Crkva se tvoja raduje zbog trajnog mira“. Potom je procesija išla uz more, sve do ulice Kralja Tomislava. Ponovo se pokadio Gospin kip i molilo da nam Gospodin udijeli: „da po njezinom zagovoru budemo jaki u vjeri, čvrsti u nadi i postojani u ljubavi“. Vrativši se u crkvu izmolili smo „Anđeo Gospodnji“ i dobili misni blagoslov uz pjesmu „Slavimo Mariju“.

     Večera, za svećenike i goste, je bila u župnoj dvorani. I ove godine se pokazalo vrhunskim kulinarsko umijeće Zorana Grljušića, pomiješano s puno ljubavi, a uz pomoć Gojka Šimovića i Borisa Polute. Veselom raspoloženju pridonijela je i dobra kapljica Nikole Roso, Anta Martinovića, Balda Lučića i Anta Mrgudića. . (Galerija 1>)   (Galerija 2>)