Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

30. ožujka 2018. godine

Veliki petak

 

     Obrede Velikog petka, službu Muke Gospodnje, započeli smo u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 19 sati. Vrijeme je bilo oblačno i tmurno. Ipak se okupio lijepi broj vjernika, posebno mlađih.

    Župnik je s ministrantima u tišini započeo obrede, koji imaju četiri dijela: službu riječi s čitanjem „Muke“, klanjanje križu, svetu pričest i procesiju kroz mjesto s blagoslovima. Budući da je jako jugo bacalo more i pijesak na cestu uz obalu, nismo mogli ići uobičajenim putem, tj. glavnom cestom do ulice A. Starčevića, gdje bude prvi blagoslov, potom prema moru gdje bude drugi blagoslov, a odatle obalom do ulice koja vodi prema crkvi, gdje bude treći blagoslov. Zato smo ove blagoslove imali u crkvi ispred oltara s „Božjim grobom“.

     „Muku“ po Ivanu predvodili su Tonko Kapiteli i Toni Čurković uz sudjelovanje čitača i članova našeg mješovitog župnog zbora. Nakon homilije i „Sveopće molitve“ bilo je otkrivanje križa, a potom klanjanje križu uz pjevanje „Puče moj“.

     Uslijedila je pričest vjernika i već spomenute molitve blagoslova, a nakon molitve nad narodom i kratkog klanjanja, vjernici su se razišli u tišini. (Galerija>)