Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. ožujka 2018. godine

Cvjetnica - Nedjelja muke

 

     Iako su se ove nedjelje, kada slavimo Cvjetnicu - Nedjelju muke, nad našom župom Pomoćnice kršćana u Orebiću, kao i nad cijelim Pelješcem, nadvili crni oblaci, koji su prijetili jakim nevremenom i kišom, ipak smo sve mogli proslaviti na uobičajeni način. Najprije smo na početku sv. Mise u 10 sati, nakon ulazne pjesme, blagoslovili grančice palmi i maslina. Uslijedila je procesija oko crkve uz pjevanje antifone „Židovska su djeca…“ i psalma 24 (23) „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive…“. Lijepo je bilo vidjeti u procesiji mlade obitelji s djecom, puno školske djece, ministranata i mladih. (Galerija 1.)

     Nakon procesije i povratka u crkvu, nastavljena je sv. Misa. Historikuma u prikazu „Muke“ čitao je Toni Čurković, a ostale muške i ženske uloge čitali su lektori i članovi našeg mješovitog zbora.

     U kratkoj prigodnoj homiliji župnik don Marko je govorio o važnosti i vrijednosti Isusove muke i njegova križa danas. „Danas bi trebalo samom sebi priznati da postoji bezuvjetna ljubav, kao ono prvo i posljednje, što nas sve nosi. Priznati i prihvatiti taj bezuvjetni, i našim silama nedostižni Božji iskorak prema nama, jest čin vjere, nade i ljubavi. Samo onaj tko dopusti da ga dotakne Isusovo patničko lice, razumjet će svoje vlastito stradanje, patnju i bol. U susretu s Isusom svatko se smije nadati da ljubav ima posljednju riječ i da je neopoziva; jača je od smrti i svih poniženja i ima trajnu vrijednost.“

     Na kraju sv. Mise je izloženo Presveto na četrdeset satno klanjanje. (Galerija 2.)