Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24., 25. i 26. prosinca 2017. godine

Božićno vrijeme

 

    Kao i prethodnih godina i ove godine smo se u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću posebno pripremali za Božić. Imali smo trodnevnu duhovnu obnovu neposredno pred došašće, koju je vodio fra Josip Ikić, a u došašću su prve tri nedjelje bile u znaku obitelji kroz kateheze za odrasle. Također su bile i mise „Zornice“ ponedjeljkom kroz došašće i u trodnevnici pred Božić. Bio je i božićni koncert, na kojem smo skupljali priloge za izgradnju crkve Pomoćnice kršćana u Kigaliju u Ruandi, a ova priprava za Božić je završila zajedničkim pokorničkim bogoslužjem u utorak pred Badnjak.

    Kako je Badnjak ove godine pao u četvrtu nedjelju došašća imali smo ujutro u 10 sati sv. Mise od nedjelje i u župnoj crkvi i u samostanu. Sv. Misa polnoćka je bila u samostanu u 20 sati (Galerija 1). U župnoj crkvi je kako i uvijek, bila u ponoć, uz pjevanje našeg mješovitog zbora i sviranje prigodnog orkestra: orgulje – Marina; harmonika – Tin; gitare – Neno i Nikolina; mandolina – Marko. Oltare u crkvi i jaslice je i ove godine lijepo uredila s. Anita (Galerija 2).

    Na Božić je sv. Misa u župnoj crkvi bila u 10 sati (Galerija 3). Bilo je lijepo vrijeme pa su na sv. Misi mogle biti i obitelji s malom djecom. Župnik je, kao i prošlih nekoliko godina, dijelom interpretirao, a dijelom pročitao božićnu čestitku našega o. biskupa Mata. U samostanu je sv. Misa bila u 11 sati (Galerija 4).

    Sv. Stjepan je suzaštitnik ove župe pa se i posebno časti. Sv. Misa, kojoj je prethodila procesija s kipom sv. Stjepana oko crkve, je bila u 16.oo sati. (Galerija 5). Župnik don Marko je još jednom zaželio sretan Božić svima, posebno onima koji slave imendan. „Neka se“, rekao je, „u svjetlu života i djela prvomučenika Stjepana na nama prepoznaje da smo braća i sestre, s neizrecivim razlogom za međusobnu ljubav. Zato budimo sretni, jer smijemo osjetiti vlastito dostojanstvo i hrabrost da ljubimo svoje bližnje“.