Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

17. prosinca 2017. godine

Betlehemsko svjetlo

 

    Ovogodišnja treća nedjelja došašća ostat će u kronici naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću zapisana zbog nekoliko značajnih događaja. Najprije je, prema odluci o. biskupa Mata Uzinića, u svim župama naše biskupije ovo bio dan izbora članova Župnih pastoralnih vijeća, što smo i mi, prema predloženoj proceduri, proveli, a imena članova ŽPV-a objavit ćemo nakon imenovanja. Također je ova nedjelja posvećena djelotvornoj ljubavi po karitativnim djelima, pa smo prikupljali novčane priloge za potrebe hrvatskog Caritasa. Na početku sv. Mise u 10 sati Magdalena Šimić je, u ime cijele župne zajednice, zapalila treću svijeću na adventskom vijencu, svijeću pastira i svijeću radosti, uz molitvu „da uresimo svoje duše i dopustimo Bogu da ih pročisti milosrđem i oproštenjem“. (Galerija 1.)

    Na večernjoj sv. Misi u 17 sati župnik don Marko je imao katehezu za odrasle pod naslovom: „Djeca – očinstvo i majčinstvo u svagdašnjici“. To je bila treća kateheza prema dogovoru na nivou dekanata, a na poticaj Vijeća za život i obitelj i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju naše biskupije.

    Kao uvod ovoj sv. Misi, a osobitim zalaganjem naših vjeroučiteljica Anite i Marine i naših mladih, bio je dolazak „Betlehemskog svjetla“ u našu župnu crkvu. „Betlehemsko svjetlo“, svjetlo mira, su dubrovački skauti donijeli iz Šibenika, a u Hrvatsku su ga iz Beča donijeli riječki skauti. Betlehemsko svjetlo mira je program koji je započeo u Austriji 1986. godine. Predstavnik austrijskih izviđača svake godine na prvu nedjelju došašća zapali svjetlo u špilji Kristova rođenja u Betlehemu, nakon čega ga austrijski izviđači iz Betlehema nose u Beč. Izviđači iz drugih zemalja nakon ceremonije u Beču prenose Betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Zanimljivo je spomenuti da je Betlehemsko svjetlo mira jedini otvoreni plamen koji se može voziti avionom. Naši mladi, vođeni vjeroučiteljicom Anitom, preuzeli su Betlehemsko svjetlo od dubrovačkih skauta i tako ga po prvi put donijeli u našu župnu crkvu, a pojedine obitelji ga mogu iz crkve ponijeti u svoje domove. (Galerija 2.)