Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

28. lipnja 2017. godine

Ministrantski izlet

 

    Ministranti župa Orebić, Putniković i Viganj, zajedno sa svojim svećenicima: don Markom i fra Šimunom iz Orebića, don Franom iz Putnikovića i don Josipom iz Vignja, ove su godine imali zajednički ministrantski izlet u samostan i svetište Gospe od Otoka, na otoku Badiji.

    U dobrom raspoloženju i lijepom vremenu smo iz Orebića brodom „Papa“, (koji je vlasništvo obitelji Petričević, a ovaj dan su ga zajedno s posadom kao dar stavili na raspolaganje ministrantima naših župa), doplovili na Badiju, gdje smo najprije razgledali samostanski klaustar i crkvu, a don Marko je rekao nekoliko riječi o povijesti otoka i samostana. Ime Badija otok je dobio po samostanu (lat. abbatia - opatija) koji je izgrađen na prelasku s 15. na 16. stoljeće. Nakon drugog svjetskog rata franjevci su s otoka protjerani, a 1950. samostan je preuređen u sportski centar i odmaralište. Otok je vraćen 2003. svome pravom vlasniku Franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, a ovi ga dvije godine kasnije ugovorom ustupaju Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji na 99 godina. Tada je započela njegova cjelovita obnova. Don Marko je posebno spomenuo znameniti križ, koji je iz samostana 1956. g. prenesen u franjevački samostan u Orebiću i ikonu Gospe od Otoka, pred kojom se 1571 g. izmolila obrana Korčule od napada turskog brodovlja pod zapovjedništvom Uluz Alije, a koja se sada nalazi u korčulanskoj katedrali.

    Nakon molitve u samostanskoj crkvi uslijedilo je kupanje u kristalno čistom moru i igranje različitih igara s loptom. Objed je bio u 13.oo sati na brodu, a domaćini, tj. obitelj Petričević, se pobrinula da je ono što se ponudilo na trpezi, (ćevapi, piletina, salata i razni sokovi) utažilo glad i žeđ.

    Nakon objeda bilo je još dosta vremena za igru i za kupanje, a oko 16 sati smo se vratili u Orebić, zahvalni Bogu i dobrim ljudima, koji su nam omogućili imati jedan ovako lijep i sadržajan izlet. ...(Galerija >>)