Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

14. svibnja 2017. godine

Prva sv. Pričest

 

    Ove nedjelje smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću na sv. Misi u 10 sati imali slavlje Prve sv. Pričesti: trideset tri prvopričesnika, deset djevojčica i dvadeset tri dječaka (pogledaj popis).

    Prva pričest je bila pod motom „Ljubav je pronašla put“. Vjeroučiteljica Anita je, uz pomoć vjeroučiteljice Marine i vjeroučenika iz viših razreda, napravila oslikani plakat s imenima svih prvopričesnika upisanih u srca, s posebno istaknutim spomenutim motom. Plakat je postavljen kao antependij glavnom oltaru. Tako je kao ukras dominirao u lijepo okićenoj župnoj crkvi. I vrijeme je bilo prekrasno, sunčano i toplo, što je srca svih prisutnih ispunjalo radošću, a slavlje činilo još ljepšim.

    Nakon svečanog ulaska u crkvu prvopričesnike je, a i sve prisutne, posebno majke, jer je Majčin dan, pozdravio župnik don Marko. Istaknuo je nezamjenjivu ulogu majke u cjelokupnom ljudskom, osobito obiteljskom životu. Uslijedio je prvi dio sv. Mise u kojem su sudjelovali prvopričesnici čitajući misna čitanja, mješoviti župni zbor pjevajući na pjevalištu uz orgulje, vođeni s. Anitom i zbor mladih naše župe, vođen prof. Marinom Šabić. Nakon kratke homilije i obnove krsnih obećanja prvopričesnici su prinijeli darove na oltar: kruh, vino, vodu i bibliju. (Galerija 1>>)

    Prije same pričesti prvopričesnici su se poredali ispred oltara, a potom su pristupali pojedinačno i župnik ih je pričestio pod obje prilike. U pričešćivanju ostalih vjernika pomagali su djelitelji pričesti u našoj župi: Zoran Grljušić i vjeroučiteljice Anita i Marina. (Galerija 2>>)

    Nakon pričesti i molitve „Dušo Kristova“ prvopričesnici su na dar primili krunicu i uspomenu. Posebno su obradovali i raznježili sve prisutne dvama pjesmama, koje su otpjevali prije zajedničkog i pojedinačnog fotografiranja. „Brdo“ kolača i sokova u župnoj dvorani, koje su pripravili roditelji prvopričesnika, dobro su došli svima kao okrjepa i osvježenje. (Galerija 3>>)