Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. travnja 2017. godine

Veliki četvrtak

 

    Velikim četvrtkom završava korizma, a započinje Sveto trodnevlje. Ovog prvog dana, na Veliki četvrtak se spominjemo ustanove Euharistije, svećeničkog reda i zapovijedi ljubavi, što se dogodilo na Posljednjoj večeri. Mi smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 19,oo sati imali pjevanu sv. Misu Večere Gospodnje i obred pranja nogu učenicima. Ove godine učenici su bili: Ante Akmadžić, Alen Ivaković, Mark Kajzogaj, Ilija Krijan, Petar Krističević, Miljen Prizmić, Jozo Roso, Mate Roso, Ante Stanković, Mario Šeparović, Stanko Tolj i Anto Veža. Župnik don Marko je, kao i prethodnih godina, darovao učenicima, kao uspomenu na ovaj događaj, molitvenik i krunicu. (Galerija 1>>)

    U homiliji je župnik najprije objasnio tri glavne značajke Velikog četvrtka, a na kraju je potaknuo sve vjernike, posebno „učenike“ da hode svojim životnim putovima u Kristovom društvu: „Njegovom snagom u sebi lakše podnosimo osude i bičevanja, padove i pljuvanja, izrugivanja i razapinjanja. Hrabri nas također spoznaja da uvijek ima onih, koji će nam biti potpora na našem 'križnom putu', da će poput Šimuna Cirenca ili Veronike biti uz nas baš onda kad nam je najpotrebnije“.

    Na kraju sv. Mise smo u procesiji, u kojoj sudjeluju ministranti i „učenici“, prenijeli Presveto iz svetohraništa na pripravljeno mjesto, gdje je uprizoren „Božji grob“, a potom je za učenike i druge suradnike bila večera, kako je i običaj na Veliki četvrtak, janje na ražnju, gorko zelje i kruh. ...(Galerija2>>)