Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

11. i 12. ožujka 2017. godine

Planinarski Križni put

 

    Treći Planinarski križni put (PKP) mladih naše biskupije organiziran je 11. i 12. ožujka 2017. g. na području dviju peljeških župa: Orebića i Vignja. Ruta prvog dana PKP-a je bila: Jurjevići – kapela sv. Jurja u Podvlaštici – kapela sv. Antuna u Stankovićima – crkva Gospe Karmelske u Karmenu – samostan Gospe od Anđela – kapela sv. Lovra i kapela sv. Ane u Žukovcu – crkva sv. Mihovila i crkva Gospe od Ruzarija u Vignju.

    Mladi su se, predvođeni Anom Marčinko, pročelnicom VM-a naše biskupije i praćeni svećenicima don Alenom Kerijem, župnikom u Trpnju, don Josipom Lebom, župnikom u Vignju, don Marinkom Šljivićem i don Marinom Lučićem, okupili u Jurjevićima oko deset sati i uputili se spomenutom rutom. Prvi cilj im je bila crkva Gospe od Karmena. Tu ih je dočekao župnik don Marko Stanić, kao i nekoliko članova GSS-a iz Orebića. Oni su, zajedno s članicama Lige protiv raka, mladima pripravili ukusan objed. Nakon posjeta samostanu i muzeju u samostanu Gospe od Anđela, gdje su ih dočekali i proveli kroz samostan i muzej fra Šimun Romić i Vlastimir Vekarić, mladi su se uputili prema Vignju. Putem su pohodili kapele sv. Lovra i sv. Ane. U Vignju su najprije pohodili župnu crkvu sv. Mihovila, a u crkvi Gospe od Ruzarija imali su sv. Misu, koju je predvodio don Alen. Nakon večere i zabavnog programa prenoćili su u Kuventu. (Galerija 1>>)

    U nedjelju, 12. ožujka, mladi su nastavili Planinarski križni put penjući se na brdo sv. Ilije. Dan je bio prekrasan, a grah, kojega su pripremili članovi GSS-a, vrlo ukusan. U popodnevnim satima spustili su se preko Bilopolja u Orebić, gdje je bilo završno misno slavlje u 18 sati. Predvodio ga je župnik don Marko, zajedno sa bratom Draženom Marijom Vargaševićem iz Karmela Božjeg Milosrđa.

    Don Marko je pozdravio sve prisutne, a posebno učesnike PKP-a. Prenio je i pozdrav biskupa Mata, koji je mladima poručio: „Iskreno žalim što vam se zbog drugih obveza nisam mogao pridružiti na ovogodišnjem PKP-u. Želio bih da vam ovogodišnji PKP – koji, kako ga predstavljaju njegovi pokretači, sa sobom nosi 'žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, moguću kišu, blato, uspone…' i pri tom uči 'strpljenju, poniznosti, toleranciji, te razvijati kondiciju i ljubav za sve moguće nepredvidljive situacije' – bude prilika za bolje upoznavanje Pelješca, tog prekrasnog dijela naše Domovine i Biskupije. Ali nemojte na tome ostati. Pokušajte se i međusobno upoznati. I zajednički susresti s Gospodinom Isusom Kristom. Njega ćete susresti u molitvi križnog puta. Susretnite ga i sakramentu ispovijedi, misi i pričesti. Osobito je važno da ga susretnete i jedni u drugima. I da ga po završetku PKP-a ponesete sa sobom u svoje obitelji i župne zajednice, škole i radna mjesta, kako bi ga i tamo susreli u drugima i drugima omogućili da ga mogu susresti.“ (Galerija 2>>)