Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

08. siječnja 2017. godine

Krštenje Gospodinovo

 

    Svetkovina Isusova krštenja slavi se po kalendaru u nedjelju nakon svetkovine Bogojavljenja (Triju kraljeva). Po svom sadržaju povezan je s Bogojavljenjem. U svetkovini Bogojavljenja, naime, slave se zajedno tri sadržaja ili događaja: Isusovo rođenje, krštenje i prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj.

    Župnik don Marko je, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, na pučkoj sv. Misi u 10 sati, na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, posebno obitelj Laleta čiji je najmlađi član Ilija po sakramentu krštenja postao novim članom naše župne zajednice, i naglasio da je ova svetkovina sastavni dio božićnog vremena i da je još uvijek lijepo čuti lijepe želje, kao što je to rečeno u jednoj čestitci: Ide Božić, idu dani sveti: da se bogat siromaha sjeti, da obiđe zdrav bolesnoga, da veseo tješi žalosnoga, da se sretnik s nesretnikom druži, obraćenom da se ruka pruži, zavađeni svi da se pomire i da ljubav Božju svijetom šire, da dostojno dočekamo Krista i njegovi budemo doista!

    Budući da je vrijeme bilo vrlo hladno i jaka bura nosila sve pred sobom, na sv. Misi je bilo manje vjernika nego obično nedjeljom. Župnik je zato pohvalio ministrante i ostale koji su se žrtvovali dolaskom na sv. Misu. „I Isus se žrtvovao“, rekao je, „rodio se gol, da se mi možemo odreći sami sebe. Rodio se siromah, da mi možemo u njemu naći sve svoje bogatstvo. Rodio se malen, da mi ne bismo željeli vladati drugima. Rodio se u štali, da mi naučimo posvećivati svaki prostor. Rodio se iz ljubavi, da mi nikad ne posumnjamo u njegovu ljubav. Rodio se kao dijete, da mi naučimo biti jednostavni kao djeca. Rodio se zbog nas, da mi zajedno s njim možemo poći u kuću Očevu.“ ...(Galerija >>).