Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

Blagdan sv. Nikole, biskupa

06. prosinac 2009. god.

 

           Kao i u mnogim drugim primorskim župama, tako se i u   ovoj župi Pomoćnice kršćana blagdan sv. Nikole slavi vrlo   svečano. Vjernici se na početku mise s kipom sv. Nikole, kojega   nose pomorci i njegovi imenjaci, upute u procesiji na vrh mula   (pristaništa). Putem se pjevaju pjesme i mole litanije Svih Svetih.   Kad procesija stigne na odredište izmole se blagoslovi mora,   brodova, mornara i putnika, a potom se baci vijenac u more u   počast svim pokojnim pomorcima i putnicima i za to vrijeme se   pjeva pjesma „Nikola sveti“. Istim putem se procesija vrati u   župnu crkvu gdje se nastavi sa svetom misom.
            Ove godine je ova svetkovina pala u nedjelju pa se sve   odvijalo ujutro u deset sati. Bilo je i prekrasno vrijeme. Lijepi   broj djece, ministranata, pjevača i vjernika još više je razdragao dolazak trajekta baš dok su se molili blagoslovi. Na razumnoj udaljenosti je pričekao da završe molitve, a u momentu bacanja vijenca u more tri puta je u počast pokojnima dao znak sirenom.
            Na misi je župnik don Marko, uz pozdrav nazočnima i onima koji slave imendan, posebno podsjetio na obljetnicu teškog stradanja Dubrovnika na isti dan prije osamnaest godina. Istaknuo je također i poruku biskupa porečko-pulskog mons. Ivana Milovana, koji je predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca, u kojoj je rekao: “Sa srcem punim razumijevanja za vaše teškoće, za opasnosti kojima ste izloženi, za vaš naporan rad, vaša stremljenja i zauzimanja, preporučujem vas i vaše obitelji vašem velikom Zaštitniku. Kroz 16 stoljeća on bdije nad morima i brodovima pomažući onima koji ga zazivaju. Imajte povjerenja u njega, neka vam on bude pomoćnik na putovanjima morem i na putu života“.
            Na kraju mise, jer je prva nedjelja u prosincu, bila je procesija oko crkve s Presvetim i blagoslov. Svu djecu, a i one koji se tako osjećaju, župnik je poslije mise počastio slatkišima.
            Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima!