Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2016. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

    Uznesenje B. D. Marije - Veliku Gospu smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili sv. Misama u župnoj crkvi u 10 i 19, a u franjevačkom samostanu u 18 sati. Iako je bio ponedjeljak, a vrijeme je bilo vruće, na svetim misama se okupio lijepi broj vjernika, i domaćih i onih koji u Orebiću i okolici borave kao gosti.

    Na početku sv. Mise u župnoj crkvi, župnik don Marko je pozdravio sve prisutne i naglasio da tisuće vjernika ovih dana posjećuju marijanska svetišta diljem kršćanskog svijeta. Vjernici slave Mariju – Veliku Gospu, ne samo zbog činjenice da je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio člankom vjere, nego jer joj se mogu u svim svojim tjelesnim i duševnim potrebama obraćati kao svojoj nebeskoj Majci. Mogu joj se također moliti poput sv. pape Ivana Pavla II.: „Pogledaj, o Majko, neizmjeran broj djece kojima je zabranjeno roditi se, siromaha, kojima je otežano življenje, muževa i žena, žrtava nečovječnog nasilja, starih i bolesnih, ubijenih ravnodušnošću ili lažnim sažaljenjem!“ (Galerija 1.)

    Velika Gospa je posebno svečano proslavljena u našem franjevačkom samostanu. Sv. Misu i procesiju je predvodio fra Josip Vidas, župnik u Kuni uz asistenciju fra Petra Perkovića, upravitelja samostana, jednog svećenika gosta iz Njemačke i župnika don Marka. Sudjelovalo je dosta vjernika, što je posebno bilo vidljivo u procesiji na kraju sv. Mise. (Galerija 2.) .