Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. srpnja 2016. godine

Gospa Karmelska

 

    B. D. Mariju od brda Karmela, Gospu Karmelsku, proslavili smo jutarnjom sv. Misom u osam sati u crkvi Gospe Karmelske u Karmenu. Crkva je izgrađena na mjestu postojeće crkve sv. Vida, čije je ime naša župa nosila od svog utemeljenja 1475. g. , a 1638. g. preimenovana je u župu Gospe Karmelske.

    Sv. Misu je, po oblačnom i sparnom vremenu, predvodio župnik don Marko. Sudjelovao je lijepi broj Gospinih poštovalaca, kako domaćih iz ove župe, tako i iz okolnih župa, kao i s otoka Korčule. ( Galerija...>>)

    Kako je i običaj već dugi niz godina, popodne smo, nešto prije sedamnaest sati, krenuli u procesiji iz župne crkve Pomoćnice kršćana s barjakom Gospe Karmelske prema crkvi u Karmenu. Barjak se donese u župnu crkvu prije glavne župne svečanosti, kako bi s drugim barjacima sudjelovao u procesiji mjestom, a ovom prigodom se vrati u svoju matičnu crkvu. U procesiji smo molili otajstva Gospine krunice i po običaju malo predahnuli kod špilje Gospe Lurdske u podnožju Karmena. Procesija je završila dolaskom na prostor ispred crkve, a na kraju sv. Mise je nastavila svoj hod oko crkve i kapele sv. Roka, gdje je u samoj crkvi bio blagoslov. Nakon blagoslova barjak je pohranjen na svoje mjesto. ( Galerija...>>)

    Prije sv. Mise, koju je predvodio župnik don Marko, bila je mogućnost za sv. Ispovijed. Svima je godila „debela hladovina“ stoljetnih borova i čempresa. U prigodnoj homiliji župnik je slikom mosta pokušao pojasniti ulogu B. D. Marije, kao poveznice neba i zemlje. Na sv. Misi smo pjevali Gospine pjesme, a sudjelovao je veliki broj vjernika, posebno obitelji s malom djecom.

    Na kraju se župnik zahvalio gospođi Krili i njezinim suradnicima, koji su se pobrinuli da sve bude uređeno i svečano okićeno. Također se zahvalio svima koji su dali svoje priloge za restauriranje slika sv. Nikole i sv. Antuna na glavnom oltaru, koje je uredio restaurator Vjeran Duvnjak. Isti restaurator je uredio i sliku sv. Vlaha, koju je zauzimanjem gosp. Vinicija Lupisa, financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine iz Dubrovnika. ( Galerija 3.) .... (Galerija...>>)