Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2016. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

    Svetkovinu sv. Antuna, koji se rodio 1195. g. u Lisabonu, a umro 1231. g. u Padovi, pa zato i nosi naslov Padovanski, proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću na uobičajen način. Priprema proslave započela je puno prije, početkom ožujka, pobožnošću „13 utoraka na čast sv. Antuna“, a sama proslava trodnevnicom, kada smo u petak, subotu i nedjelju prije večernje sv. Mise, molili ispred svečeva kipa krunicu i litanije na čast sv. Antuna.

    Na samu svetkovinu u 9 sati je bila jutarnja sv. Misa u kapeli sv. Antuna u Stankovićima. U lijepo uređenoj i obnovljenoj kapeli i na prostoru ispred kapele okupilo se dosta poštovalaca sv. Antuna iz tog dijela naše župe kao i vjernika iz cijelog Orebića i okolnih mjesta. Sv. Misu je predvodio župnik don Marko uz asistenciju o. Maria Mihaela Tolja, župnika župe sv. Križa u Dubrovniku, inače domaćeg sina iz Mokala. Na kraju sv. Mise je bio blagoslov cvijeća i djece. Pučka fešta s pečenom janjetinom i glazbom odgođena je radi najave lošeg vremena za 15. lipanj u večernjim satima.

    Popodne u 19 sati je bila sv. Misa u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana, kojoj je prethodila procesija oko crkve s svečevim kipom. Bilo je lijepo, osobito radi procesije, blagoslova cvijeća i djece. U propovijedi je župnik naglasio važnost pravilnog odgoja djece: „Ako dijete živi s kritikom, uči osuđivati. Ako živi s nasiljem, uči terorizirati. Ako živi sa strahom, uči biti zabrinutim. Ako živi s ljubomorom, uči zavidjeti. A ako živi sa ohrabrivanjem, uči se samopouzdanju. Ako živi u toleranciji, uči se strpljenju. Ako živi s prihvaćanjem, uči se ljubavi“. .... (Galerija...>>)