Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2016. godine

Pomoćnica kršćana

 

    B. D. Mariju, Pomoćnicu kršćana, patrona ove župe, proslavili smo najprije trodnevnicom, o kojoj smo na ovoj stranici izvijestili, a samu svetkovinu jutarnjom sv. Misom u 7,30 sati i svečanom sv. Misom i procesijom s blagoslovima u 18 sati. Sv. Misu i procesiju, po prekrasnom vremenu, iako je kiša padala do iza podneva, predvodio je mons. Slobodan Štambuk, hvarsko – bračko - viški biskup. U koncelebraciji su, uz biskupa i župnika don Marka Stanića, bili svi župnici pelješkog dekanata, o. Mihael Mario Tolj, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku i fra Petar Perković, upravitelj orebičkog franjevačkog samostana. Uz ministrante, članove župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća, ovogodišnje prvopričesnike i krizmanike, članove DVD-a Orebić i KUD-a „Poloneza“, svoj nemjerljiv doprinos proslavi dao je župni mješoviti zbor, kojeg vodi s. Anita Sučić i zbor mladih naše župe, vođen prof. Marinom Stanković.

    Na početku sv. Mise biskup je pozdravio sve prisutne, a također i mjesnu civilnu vlast, jer je blagdan Pomoćnice kršćana također i Dan mjesnog odbora Orebić. U propovijedi je o. biskup posebno govorio o obiteljima u svjetlu Marijina materinstva. Svetost života uopće mora imati našu punu i stalnu pozornost. Na kraju sv. Mise o. biskupu se u ime svih prisutnih zahvalio župnik don Marko i darovao mu sliku anđela u tehnici bakropisa, originalni Rembrantov recept. Pojasnio je ukratko o. biskupu, a i ostalima, kako je tekao povijesni razvoj ove župe: od 1475. kad je utemeljena kao župa sv. Vida u Podgorju, preko 1638. kad je imenovana župom Gospe Karmelske i 1855. kad je postala župom sv. Stjepana, do 1884. kad je novoizgrađena crkva posvećena Pomoćnici kršćana. Temeljni kamen je položen 11. srpnja 1880. i tom prigodom je tadašnji župnik don Mato Štuk u „Pjesmi prigodnici“ između ostalog napisao: „Harna dušo, u radosti pjevaj Majci Božjoj sad: 'Majko sveta, vir milosti, daj nam pokoj, mir i sklad. Ti Kraljica, ti Gospoja sama jesi, hoćeš bit sred žestoka, ljuta boja Pomoćnica sveđ i štit'. … Na obali sinjeg mora pelješkoga, sin Hrvat slavit će te bez odmora i u pomoć Majko zvat“. (Galerija...>>)

    Uslijedila je procesija s kipom Pomoćnice kršćana. Procesija je, kao i prošlih godina, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića i potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava. Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zazivi i molitve. Na kraju smo u crkvu izmolili „Anđeo Gospodnji“. O. biskup je podijelio blagoslov i za uspomenu se fotografirao sa članovima DVD-a Orebić. Večera je bila u župnoj dvorani. Priprema večere kao i uređenje dvorane, djelo je nekadašnjeg i sadašnjeg osoblja hotela „Grand“, na čelu sa Zoranom Grljušićem. „Slava ti Kraljice, naša Pomoćnice!“. .... (Galerija...>>)