Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. prosinca 2014. godine

Božić – Rođenje Isusovo

 

      I ove godine smo se u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću posebno pripremali za svetkovinu rođenja Isusova – Božić. Prikupljali smo pomoć u novcu pod sloganom „Moj dar najpotrebnijima“, što je i podijeljeno pred Badnji dan. Pohodili smo stare i nemoćne u obiteljskim domovima, organizirali tradicionalni koncert „Božiću u čast“ uz sudjelovanje brojnih izvođača, a dobrovoljni prilozi su bili za potrebe Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Orebić – Pelješac. Bila je i zajednička božićna ispovijed, a ispovijedali su, uz župnika don Marka, mons. Ante Marković, dekan i župnik u Vignju, fra Josip Vidas, župnik u Kuni, don Stipe Miloš, župnik u Putnikovićima, don Stipe Zadro, župnik u Trpnju i fra Petar Perković, gvardijan u samostanu u Orebiću. Imali smo sv. Mise „Zornice“ svake srijede i trodnevnicu pred Božić.

      Na Badnji dan jutarnja sv. Misa „Zornica“ je bila u 6 sati, a Polnoćka u ponoć. Vrijeme je bilo lijepo, vjernika dosta, posebno mladih. Pjevali smo i ove godine uz pratnju orgulja, harmonika, gitara, mandoline i basa: Radujte se narodi, Kyrie eleison, Svim na zemlji, Tiha noć, U sve vrijeme godišta, Narodi nam se,… (Pogledaj slike).

      Svečana pučka sv. Misa na Božić je bila u 10 sati. Pjevao je naš mješoviti zbor. (Pogledaj slike). Kao i zadnjih godina župnik don Marko je dijelom pročitao, a dijelom interpretirao čestitku našeg o. biskupa. Vrijeme je bilo također lijepo, pravo proljetno, tiho i toplo.

      Kao što božićna pjesma „Narodi nam se“ kaže, da po Božiću slijedi sv. Stjepan, a mi ga posebno slavimo jer je suzaštitnik ove župe, proslavili smo ga jutarnjom sv. Misom i blagoslovom vode u Mokalu u 8,30 sati. Prethodno smo blagoslovili vodu u Podvlaštici. Bio je i blagoslov kuća u Mokalu, Radešiću, Kujevanima i Podvlaštici. Popodne je u 16 sati u župnoj crkvi bila sv. Misa (Pogledaj slike), a prethodila joj je procesija oko crkve s kipom sv. Stjepana.