Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2014. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

      Kao i proteklih godina svetkovinu Uznesenja B. D. Marije - Velike Gospe, proslavili smo jutarnjom sv. Misom u 10 sati. Srce je sezone, a turista ne manjka, pa se u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću okupio lijepi broj vjernika. Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio prisutne, kako domaće vjernike tako i goste i u kratkoj prigodnoj homiliji istaknuo činjenicu da se ova svetkovina posebno slavi od sredine prošlog stoljeća, kada je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio člankom vjere. Jer „Marija je žena vjere i pouzdanja, što se očitovalo u cijelom njenom životu. S vjerom i pouzdanjem u njezine ruke danas stavljamo svoje molitve za mir u Iraku, Siriji, Palestini, Nigeriji, Ukrajini i na cijelom svijetu, kako je to u svom dopisu zamolio naš o. biskup Mato, a na poticaj pape Franje“.

      Velika Gospa se posebno svečano slavi u našem franjevačkom samostanu gdje je sv. Misa započela u 18 sati, a predvodio ju je fra Andrija Bilokapić, provincijal provincije sv. Jeronima. uz asistenciju fra Petra Perkovića, upravitelja samostana, fra Vita Smoljana iz Kune i župnika don Marka. Na kraju sv. Mise je bila tradicionalna procesija s Gospinim kipom oko samostana i okrjepa kolačima i sokovima u atriju samostana.

      U župnoj crkvi je i u 19 sati bila sv. Misa. Okupljenim Gospinim štovateljima, a mahom su bili gosti i slučajni namjernici, župnik don Marko je kroz Gospine blagdane i svetkovine u tijeku godine ocrtao Mariju kao Veliku Gospu u cijeloj „ekonomiji spasenja“. Na kraju sv. Mise molili smo molitvu za mir pape Pavla VI.: „Gospodine, Bože mira! Ti si u svojoj dobroti stvorio ljude da ih učiniš dionicima svoje slave. Zahvaljujemo ti što si nam poslao svoga Sina Isusa. Njega si po smrti i uskrsnuću učinio početnikom svakog spasenja, izvorom svakog mira, temeljem svakog bratstva među ljudima. Sjeti se, Oče milosrđa, svih onih koji su u teškoćama, koji trpe i umiru zato da bi se rodilo pravo bratstvo u svijetu. Neka do ljudi svih rasa i jezika dođe kraljevstvo pravde, mira i ljubavi. I neka se zemlja ispuni tvojom slavom. Amen!“ . ... (Galerija...>>)