Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. srpnja 2014. godine

Sv. Jakov, apostol

 

      Blagdan sv. Jakova apostola u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću posebno se slavi u dijelu župe koji se zove Mokalo. Tu je zavjetna kapela iz XVIII. stoljeća, koja je, zalaganjem mnogih, a posebno Anta Tolja i Pera Vidovića, zadnjih godina skoro u cijelosti obnovljena.

      I ove godine je sv. Misa bila u 18 sati, a predvodio ju je župnik don Marko, zajedno sa o. Mihaelom Mariom Toljom, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku, inače rodom iz Mokala. Sudjelovalo je i dosta vjernika, kako žitelja mjesta tako i onih koji tu borave kao gosti. U propovijedi je župnik najprije spomenuo najvažnije podatke o sv. Jakovu: da je bio sin Zebedeja i Salome, a brat sv. Ivana evanđeliste; da se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru; da je, kako svjedoče Djela apostolska, smatran „stupom“ u vjeri; da je prvi od apostola životom platio svjedočenje za Isusa… Istaknuo je posebno tri događaja kojima je bio svjedok zajedno s Petrom i Ivanom: Isusovo preobraženje; ozdravljenje Jairove kčeri i muka u Getsemanskom vrtu nakon Posljednje večere.

      Na kraju sv. Mise župnik se u svoje i u ime svih vjernika zahvalio posebno Peru Vidoviću i Antu Tolju na brizi za kapelu, a pučka svečanost se nastavila duboko u noć uz dobru kapljicu i slastan zalogaj. ... (Galerija...>>)