Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

29. lipnja 2014. godine

Sv. Petar i Pavao, ap.

 

      U ovoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla proslavili smo svečanom pučkom sv. Misom u 10 sati, a jer je nedjelja, bila je i sv. Misa u 19 sati.

      Kako je ovo nedjelja poslije svetkovine Presvetog Srca Isusova, na početku sv. Mise smo imali procesiju s kipom Srca Isusova oko crkve. U procesiji smo pjevali zaziv iz Zlatne krunice: „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome!“ Imali smo također i trodnevnicu na čast Srca Isusova. Tri dana smo prije sv. Mise molili krunicu i litanije Srca Isusova. U petak na samu svetkovinu župnik don Marko je na Isusovim riječima da je on blaga i ponizna srca, ustvrdio da se doista u srcu Isusovu može naći duševni spokoj. Jer, Isusovo srce je uvijek uz nas i uvijek nam želi ono najbolje za nas. Netko je napisao, parafrazirajući Isusove riječi: „Želim da ustanete svaki put kad vas slomi očaj i tuga. Želim vam puno ljubavi i zdravlja, jer ga tako malo ima. Želim vam da imate mudrost i snagu koračati u svaki novi dan. Želim vam mir i radost u vašim predivnim, blagim i dobrim srcima. Želim da nikad ne odustanete od sebe i da spoznate ogromno bogatstvo vaše duše. Želim da ne zaboravite da postoje mnogi koji vas vole i koji vas trebaju…!“

      Nakon procesije nastavili smo sv. Misu. Župnik je pozdravio sve prisutne, posebno one koji su prvi put u našoj župnoj crkvi i čestitao imendan onima koji ga slave. U homiliji je posebno govorio o značenju grobova. „Ne smijemo biti, kao što je to Isus naglasio, obijeljeni grobovi ili nezamjetljivi grobovi po kojima ljudi i ne znajući hode. Moramo se nadahnjivati na primjerima poput svetih apostolskih prvaka, Petra i Pavla: ljudi, koji rade, a ne prigovaraju; koji stvaraju, a ne samo pričaju; koji oduševljavaju i ulijevaju polet, a ne guše svaki zametak oduševljenja; koji proučavaju poteškoće i pronalaze izlaze; koji prijateljski pomažu graditi maleno dobro, a ne oni koji postavljaju nedostižne ciljeve… Samo tako možemo reći zajedno sa sv. Pavlom 'Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga mi je pripravljen vijenac pravednosti, kojim će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak' “! ... (Galerija...>>)