Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2014. godine

Pomoćnica kršćana -

- 130. obljetnica posvete župne crkve

 

      Župa Pomoćnice kršćana u Orebiću ustanovljena je 1475. g. i posvećena sv. Vidu. Sjedište je imala u Podgorju, sada Karmenu. Izgradnjom crkve Gospe Karmelske 1638. g. je preimenovana u župu Gospe Karmelske. Kako se Orebić izgrađivao sve više uz obalu sjedište župe je preneseno 1855. g. u crkvu sv. Stjepana Prvomučenika na obalu, a župa preimenovana u župu sv. Stjepana Prvomučenika. Pokazalo se uskoro da je za potrebe sve većeg broja vjernika ove župe ta crkva premalena, pa se počela graditi nova prostranija crkva sa zvonikom, koju je 24. svibnja 1884. g. na čast B. D. Marije, Pomoćnice kršćana, posvetio tadašnji dubrovački biskup mons. Mato Vodopić.

      Proslavu sto tridesete obljetnice posvete naše župne crkve i patrona Pomoćnice kršćana započeli smo trodnevnicom, tj. Gospin kip je postavljen u lađu crkve i pred njim smo od srijede do petka prije sv. Mise molili krunicu i litanije. U petak navečer je bio koncert klapa pod naslovom 'Tebi Majko'. Bio je to humanitarni koncert s prilozima za stradale u poplavama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

      U subotu, na samu svetkovinu, jutarnja sv. Misa je bila u 7,30 sati, a svečana sv. Misa i procesija s blagoslovima u 18 sati. Sv. Misu i procesiju, po prekrasnom vremenu, je predvodio o. Anto Gavrić, provincijal hrvatske dominikanske provincije (vidi slike). U koncelebraciji su, uz o. Anta i župnika don Marka, bili: don Ante Marković, dekan pelješkog dekanata, o. Mato Bošnjak, op., o. Mihael Mario Tolj, op., fra Petar Perković, don Mario Karatović i don Stipo Zadro.

      O. Anto je u propovijedi posebno istaknuo vjerničku 'oslonjenost' na 'pomoć odozgor' i potakao vjernike da s većim pouzdanjem upućuju svoje molitve. „Kao što je Marije bila osjetljiva na potrebe mladenaca na svadbi u Kani Galilejskoj, tako je osjetljiva i na naše potrebe.“

      Na kraju sv. Mise župnik se zahvalio predvoditelju misnog slavlja o. Antu i pozdravio sve prisutne svećenike, pjevače našeg Mješovitog zbora, kojeg vodi s. Anita Sučić i Dječjeg zbora, kojeg vodi prof. Marina Stanković, ovogodišnje prvopričesnike i ministrante, članove Ekonomskog i Pastoralnog vijeća, čelnike mjesne vlasti na čelu s načelnikom Tomislavom Ančićem i predsjednikom Mjesnog odbora Kristijanom Marelićem, članove DVD-a Orebić, ženske klape „Nava“ i KUD-a 'Poloneza' Orebić i čestitao obljetnicu posvete crkve i patron župe, kako vjernicima tako i svim stanovnicima Orebića, jer je blagdan Pomoćnice kršćana također i Dan mjesnog odbora Orebić.

      Nakon mise uslijedila je procesija s kipom Pomoćnice kršćana. Procesija je, kao i prošlih godina, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića (vidi slike), a potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava (vidi slike). Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zaziv „Pomoćnice kršćana - moli za nas!“ i molitve.

      Nakon sv. Mise i procesije uslijedila je večera u župnoj dvorani (vidi slike). Priprema večere kao i uređenje dvorane, djelo je osoblja hotela „Grand“ iz Orebića, na čelu sa Zoranom Grljušićem i Borisom Polutom. „Slava ti Kraljice, naša Pomoćnice!“ .