Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

     

11. svibnja 2010. godine

  Susret hrvatske katoličke mladeži

           Zadar je ovog vikenda bio, prema izvještaju svih medija, prava metropola mladosti, jer je pružio domaćinstvo Susretu hrvatske katoličke mladeži. Na susretu je, prema broju službenih prijava, bilo okupljeno 30.000 sudionika. Ovo je bio šesti po redu nacionalni susret mladih u Hrvatskoj, a brojem sudionika najveći je dosad i održan je pod geslom "Da vaša radost bude potpuna". Na susretu je bila i grupa mladih iz naše župe. Uputili smo se u subotu ujutro u 6,30 sati autobusom i u Zadru smo bili oko 13 sati. Iako nas je kišno nevrijeme pratilo cijelog puta, po dolasku u Zadar vrijeme se potpuno smirilo i zasjalo je sunce, što je svim sudionicima bio očit znak Božje intervencije.
           Zajedno s ostalim grupama okupili smo se na forumu uz katedralu i oko 14 sati s Foruma, trga gdje je godine 2003. bio papa Ivan Pavao II., krenula je procesija s Križem mladih i zastavom susreta prema stadionu Višnjik. Pravac procesije je bio: Široka ulica (Kalelarga), Narodni trg, zadarski most, ulica Stjepana Radića te Domovinskog rata. Po dolasku na Višnjik mladi su imali priliku za ispovijed, a prije početka molitve krunice bio je poimence pozdrav svih hodočasničkih skupina.
           Prije misnog slavlja i krunice pozdravne govore su uputili zadarski gradonačelnik i župan, a na početku mise šibenski biskup mons. Ante Ivas, predsjednik Vijeća HBK za mlade. Misno slavlje, s početkom u 18 sati, predvodio je novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu svih hrvatskih (nad) biskupa i oko 400 svećenika iz Hrvatske i drugih zemalja. Pjevanje je animirao Zbor mladih Zadarske nadbiskupije Sv. Krševan pod ravnanjem Tomislava Pehara, koji je skladao i misu SHKM-a u Zadru.
           Po završetku slavlja na Višnjiku mladi su pošli na parkirna mjesta i s volonterima se uputili u 90 župa zadarske nadbiskupije, gdje su biti smješteni. Naša grupa je bila raspoređena u župu Pakoštane i u filijalu te župe Drage. Posebno se stoga zahvaljujemo župniku don Mariju Sikiriću i dvjema obiteljima Maksan i Tuta u Pakoštanima kao i obitelji Bunja u Dragama, koje su nas doista najsrdačnije primile.
           Drugog dana SHKM-a Zadar 2010., u nedjelju 9. svibnja, u župama Zadarske nadbiskupije slavila su se misna slavlja, na kojima su se prigodno predstavili gosti i domaćini. Tako je bilo i u župnoj crkvi sv. Spasa u Pakoštanima na misi u 12 sati gdje se našlo na okupu petnaestak župa.
           Poslijepodne je uslijedio ručak u obiteljima, a potom smo se oko 16 sati uputili doma gdje smo stigli oko 21,30 sati zahvalni Bogu za nezaboravni doživljaj kroz dva dana druženja i svijest dioništva Susreta hrvatske katoličke mladeži 2010. g. u Zadru.