Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. prosinca 2013. godine

Rođenje Isusovo – Božić

 

      U našoj župi Pomoćnice kršćana smo se i ove godine posebno pripremali za svetkovinu rođenja Isusova – Božić. Badnji dan je bio utorkom pa smo kroz četiri utorka u Adventu imali sv. Mise „Zornice“ uz sudjelovanje dosta vjernika. U akciji pod sloganom „Ono što meni ne služi, može poslužiti nekome“ prikupili smo preko sto vreća odjeće, obuće i posteljine, kao i desetak paketa obuće i proslijedili u biskupijski Caritas u Dubrovnik. Također smo u akciji „Ne zaboravimo dati svoj dar najpotrebnijima“ prikupljali novac i druge potrepštine i podijelili ih najpotrebnijima. Uključila su se i školska djeca sa svojim vjeroučiteljicama.

      Polnoćka je bila točno u ponoć. Vrijeme je bilo lijepo, noć prekrasna i župna crkva ispunjena vjernicima do posljednjeg mjesta. (Pogledaj slike). Božićne pjesme smo pjevali uz pratnju harmonike, gitare, mandoline i orgulja. Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne i zaželio sretan Božić, a u homiliji je se upitao: „Što se to tako važnoga dogodilo u toj noći, da su čete anđela morale na zemlju doći?“ I odmah odgovorio: „To Bog je zbog ljubavi, iz nebeskih visina, poslao na zemlju svog vlastitog Sina. On dođe da bude brat svakome tko to želi, zato se s pravom Božiću vjerničko srce veseli. “Slava Bogu na visini”, kličimo noći ove i neka Božić podari mir ljudima dobre volje.“

      Božićna sv. Misa je bila ujutro u 10 sati. (Pogledaj slike). Lijepo je pjevao naš mješoviti zbor Pomoćnice kršćana. Župnik je vjernicima pročitao biskupovu božićnu poruku, a na kraju smo, kao i svakog Božića, posebno molili za sve dobročinitelje.

      Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, suzaštitnika ove župe, slavili smo jutarnjom sv. Misom i blagoslovom vode u Mokalu u 9,00 sati, nakon čega je bio blagoslov obiteljskih domova u Mokalu, Radešiću, Kujevanima i Podvlaštici. U župnoj crkvi je bila sv. Misa u 16 sati (Pogledaj slike). Procesija oko crkve s kipom sv. Stjepana se nije mogla održati zbog lošeg vremena.