Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

Uskrs

04. travnja 2010. godine

 

           Uskrsno slavlje zapravo započne na Veliku subotu, kada     se, u uskrsnom bdijenju, blagoslovi oganj ispred crkve. Tim     ognjem se zapali uskrsna svijeća, koja simbolizira uskrslog     Krista, a od uskrsne svijeće vjernici upale svoje svijeće, koje     poslije drže u svojim domovima i pale u različitim     prigodama.            
        Ovog Uskrsa je bilo prekrasno vrijeme. Vjernici su ispunili     župnu crkvu Pomoćnice kršćana, a i dio prostora ispred crkve. Misa je bila vrlo svečana. Najprije je to zbog svog uskrsnog sadržaja, a taj se sadržaj lijepo očituje u misnim čitanjima i uskrsnim pjesmama, a osobito u svečanom pjevanju pjesme prije Evanđelja «Svetilištu vazmenome». Ova se pjesma pjeva jedino u dubrovačkoj biskupiji. Opisuje događaj uskrsnog jutra. Započinje sa „Svetilištu vazmenome svi kršćani hvale dajte, proslavljenom grobu tome pjesmu slave zapjevajte“, a završava sa „Isukrste znamo slavno da si od mrtvih uskrsnuo, pomiluj nas kad si slavno kralj dobitnik osvanuo. Amen. Aleluja!“ Pjesma se po prvi put pjevala u ovoj župi, a pjevao ju je, kao i ostale pjesme, mješoviti župni zbor predvođen orguljašicom Marinom Stanković.
           U homiliji je župnik, kroz sliku proslavljenog uskrslog Krista, naglasio kako su „htjeli njegove ruke prikovati na križ da ne mogu više nikome pomagati, ali Krist je uskrsnuo i njegove ruke su i dalje ispružene svuda gdje patnicima treba potpora, gdje bilo kome treba pomoć. Htjeli su prikovati njegove noge da više ne koračaju ovim svijetom, ali uskrsli Krist i danas dolazi na svaka vrata i kuca na svako ljudsko srce. Htjeli su ušutkati njegova usta, ali riječ uskrslog Krista i danas odzvanja po cijelom svijetu i nema te sile kojom bi se mogle tako zatvoriti ljudske uši da se ne bi čuo zvuk njegova glasa. Htjeli su probosti njegovo srce da više ne kuca za malene, odbačene, prezrene, ali srce Uskrsloga i nadalje kuca i kucat će do svršetka svijeta. Htjeli su, ali su se grdno prevarili. On je tu s nama, među nama, samo ga treba prepoznati i zajedno s apostolom Tomom ispovjediti – Gospodin moj i Bog moj!“
           Na kraju mise su uz zvuke prekrasne pjesme „Kraljice neba, raduj se“ jedni drugima čestitali Uskrs i zaželjeli svako dobro!