Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2012. godine

Pomoćnica kršćana

 

          Ova župa je posvećena B. D. Mariji, Pomoćnici kršćana. Svake godine slavlje započne trodnevnicom. Gospin kip se postavi u lađu crkve i pred njim se mole krunica i litanije.

          Na samu svetkovinu jutarnja sv. Misa je bila u 7,30 sati, a svečana koncelebrirana pjevana sv. Misa i procesija, koju je predvodio naš o. biskup, mons. Mate Uzinić, bila je u 18 sati. Vrijeme je bilo lijepo, iako malo promjenljivo, pa se sve moglo lijepo odvijati. U koncelebraciji su, uz o. biskupa i njegovog tajnika don Marina Lučića, kao i župnika don Marka Stanića, bili: mons. Ante Marković, dekan pelješkog dekanata, don Nikola Berišić dekan korčulanskog dekanata, don Ivica Pervan, dekan gradskog dekanata, fra Ivan Lelas, don Ivan Penava, o. Mihael Mario Tolj, fra Matija Matošević, don Ante Burić, don Vlado Markić, i don Mario Karatović. Pjevao je mješoviti župni zbor uz orguljašku pratnju s. Anite Sučić, voditeljice zbora. Prisutne su bile i sestre iz Korčule, Trpnja i Kune. U propovijedi je o biskup posebno govorio o povijesti blagdana Marije Pomoćnice, kao i o njezinoj ulozi u djelu spasenja od početka ljudskog roda i u svagdašnjem vjerničkom životu danas.

          Na kraju sv. Mise se župnik don Marko zahvalio svima, posebno koncelebrantima, kao i onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova svečanost bude što ljepša i što plodonosnija. Zahvalio je na sudjelovanju u sv. Misi i procesiji ovogodišnjim prvopričesnicima, krizmanicima, članovima DVD-a Orebić, KUD-u Poloneza i klapama Nava i Geta. Uslijedila je procesija kroz mjesto. Kip Pomoćnice kršćana su nosili mladići: Ante Kordić, David Brkić, Dario Marušić, Marko Tolj, Ante Gulin i Davor Buklijaš. Procesija je, kao i prošle godine, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića i potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava. Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zazivi i molitve.

          Po dolasku u crkvu o. biskup je izmolio „Kraljice neba, raduj se, aleluja“, posebno se fotografirao sa članovima DVD-a Orebić za uspomenu, a potom je bila večera u župnoj dvorani. Osim o. biskupa, svećenika, časnih sestara, članova Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, gosti na večeri su bili oni koji su se nesebično angažirali u radovima, bilo na župnoj dvorani, bilo u crkvenom dvorištu, bilo u izgradnji mosta i župnog parkirališta. Priprema večere kao i uređenje dvorane, djelo je osoblja hotela „Grand“.

          U večernjim satima je Mjesni odbor, na čelu s Kristijanom Marelićem, predsjednikom, organizirao humanitarnu zabavu na novom parkiralištu, a prihod je i ove godine namijenjen za uređenje crkve Anuncijate. . ...(Galerija...>>)