Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. i 26. prosinca 2015. godine

Božićno vrijeme

 

    I ove smo se godine u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću posebno pripremali za svetkovinu rođenja Isusova – Božić. U prva tri tjedna Adventa imali smo sv. Mise „Zornice“ četvrtkom, a zadnji tjedan svaki dan. Sudjelovalo je dosta vjernika. Imali smo posebnu karitativnu akciju pomoći jednoj obitelji, a u akciji „Moj dar najpotrebnijima“ prikupljali smo novac i podijelili ga najpotrebnijima. Uključila su se i školska djeca sa svojim vjeroučiteljicama.

    Za polnoćku je bilo prekrasno vrijeme. Pun mjesec, ni daška vjetra, a župna crkva ispunjena vjernicima, pogotovo mladima. I ove godine smo božićne pjesme pjevali uz pratnju harmonike, gitare, mandoline i orgulja. Župnik don Marko je, čestitajući Božić, naglasio: Božić je! Na koncu godine, kad su od tebe svi uzeli svoje, vrijeme je za njegov dolazak, za Božić… On se neće gurati u prve redove da uzme od tvoje časti i slave, niti među one koji se bore za tvoje tapšanje po ramenu i osmijehe, niti za tvoje pohvale i zagrljaje…On će doći kad od tebe ništa ne ostane. Ne traži on tvoje novce i javne pozdrave, niti šetnje gradom ili prve kave s tobom. On će doći kad ostaneš sam. Ne gura se on u prve redove za stol tvoga života. Sjeda na posljednje mjesto. Sve dok se oko tebe tiskaju drugi, skriven je, kao tat pritajen. Kao lopov, makar mu je suprotan. Tih je, jer od tebe samo traži iskreno davanje, koje ne trpi publicitet. I čeka, kad ostanete sami, da mu kažeš: Prijatelju, pomakni se naviše! Svi su me ostavili i samo mi ti ostaješ…

    Na Božić je također bilo lijepo vrijeme, a na sv. Misi dosta obitelji s malom djecom. Lijepo ih je bilo vidjeti uz jaslice, koje je uredila s. Anita. Župnik je posebno govorio o čestitci o. biskupa Mata u svjetlu predstojećih svečanosti u ovoj Godini sv. Vlaha i Godini milosrđa.

    Na sv. Stjepana je jutarnja sv. Misa bila u Mokalu u 8,30 sati, a potom blagoslov kuća tog dijela župe. Popodne u 16.oo sati je bila procesija s kipom sv. Stjepana oko župne crkve i sv. Misa. .... (Galerija...>>)