Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. siječnja 2015. godine

Bogojavljenje – Sveta tri kralja

 

      U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću svetkovina Bogojavljenja ili Svetih triju kraljeva proslavili smo sv. Misama ujutro u 10 i popodne u 17 sati. Ovdje je običaj da se za vrijeme jutarnje sv. Mise blagoslovi voda. Vjernici je ponesu i njom blagoslivljaju domove i sve što posjeduju, vjerujući da je ona moćno sredstvo za borbu protiv svakoga zla.

      Znamo da se Božić i Bogojavljenje u Rimokatoličkoj Crkvi slavilo zajedno 25. prosinca, a onda je krajem 4. stoljeća uvedeno slavlje Bogojavljenja 6. siječnja. Božić je tako ostao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje je naglašavalo spomen pohoda triju Mudraca ili kraljeva s istoka. Kao treća značajna svetkovina božićnog vremena slavi se Isusovo krštenje, kojim završava sveto božićno vrijeme.

      U prigodnoj homiliji župnik don Marko je kroz usta triju mudraca naglasio sadržaj i važnost ove svetkovine. Prvi je progovorio Gašpar: „Dugo sam promatrao zvijezdu i što sam je duže gledao, više me je osvajala i očaravala. Spremio sam se na put i evo me ovdje s vama, koji velite da ste to isto doživjeli“. Oglasio se i Melhior: „Dok gledam zvijezdu, koja mi je pred očima, vidim zvijezdu koja mi je u srcu. Zvijezda u srcu je ono što je u čovjeku najljepše, najplemenitije, što ga najviše čini čovjekom“. Potom se javio i Baltazar: „Kako bi nam te zvijezde mogle sjajiti u srcu, kada ne bi postojao Netko tko ih je zapalio!? Čovjek, koji je na zemlji najobičnije biće, nosi tragove vječne Svjetlosti, vječne Misli i vječne Riječi. Ne znam kakvo nas iznenađenje čeka na kraju ovog našeg puta, ali sam siguran da će nam donijeti potvrdu naših očekivanja!“ I tako, kako kaže pjesma, „tri kralja jahahu s onih sunčanih stran. Tri dara nošahu: mir, zlato i tamjan. Tri kralja dođoše u grad Jeruzalem pitajući za mjesto gdje se rodi Isus!“. .... (Galerija...>>)