Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

        

06. prosinca 2011. godine

Sv. Nikola, biskup       

 

          Ove godine se u ovoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću blagdan sv. Nikole proslavio procesijom do pristaništa, gdje se molitvom za sve putnike, ribare, pomorce i brodove i vijencem bačenim u more odala počast svima onima koji svoj život provode na moru ili od mora. Potom je u 16 sati u župnoj crkvi bila sv. Misa. Kip sv. Nikole u procesiji prema tradiciji su nosili pomorci i imenjaci sv. Nikole. Ove godine su to bili: Nikola Kojić, Nikola Tolj, Mato Kosović i Jure Lolić. Na kraju molitava i blagoslova zapjevali smo pjesmu „Nikola sveti putniče“.

          Župnik don Marko je u homiliji posebno podsjetio na dvadesetu obljetnicu teškog stradanja Dubrovnika. Potom je pročitao poruku mons. Ivana Milovana, porečko-pulskog biskupa, predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca. Pročitao je i dio pjesme hrvatskog pjesnika i svećenika Alekse Kokića „Susret sa svetim Nikolom“, u kojoj pjesnik kaže: “Oprosti, dobri sveče, što te u ovu večer zaustavljam na putu, kad nosiš radosti svima. Dopusti da ti jedan tvoj stari štovalac reče, dugo vremena što već u svome srcu ima. Poslušaj, Sveče, riječi, samo ću malo ti reći, bar ove noći, kad raznosiš svoje dare, gledaj da možeš sada još više ljubavi steći kod djece, za koju ljudi počesto ništa ne mare. Vidjet ćeš, sijedi Sveče, ta djeca tebe će dugo ljubiti nevinom dušom, spominjat veče svako, dok bogata djeca misle o tebi sasvim drugo, a tebe i tvoje dare zaborave brzo i lako. Oprosti, dobri Sveče, što sam te ovu večer zaustavio malo na putu kad žuriš svima. Znaš, mene u srcu jako boli i peče, kad netko gladuje, zebe, a drugi previše ima…“

          Svu nazočnu djecu, a i one koji se tako osjećaju, župnik je poslije mise počastio slatkišima uz molitvu: „Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima!“ ...(Galerija...>>)