Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2011. godine

Velika Gospa - Uznesenje B. D. Marije         

 

          Svetkovina uznesenja B. D. Marije - Velika Gospa slavi se diljem kršćanskog svijeta posebno od sredine prošlog stoljeća kada je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio dogmom vjere. Tako su, od Aljmaša, Marije Bistrice i Trsata do Sinja i ostalih poznatih i manje poznatih Gospinih svetišta vjernici hodočastili Njoj, na nebo uznesenoj, da joj se mole, da joj kliču i zahvaljuju. I ovdje na Pelješcu su dva svetišta posvećena Uznesenju Marijinu: crkve franjevačkih samostana u Kuni i Orebiću.

          U župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću su sv. Mise bile kao nedjeljom, tj. u 10 i 19 sati. Jutarnju sv. Misu je predvodio župnik don Marko, a večernju don Mario Karatović, župnik Janjine. Uz domaće vjernike bio je prisutan i lijepi broj onih koji kao gosti borave u Orebiću i okolici.

          Svečana sv. Misa u crkvi franjevačkog samostana u Orebiću je započela u 18 sati. Misu je predvodio don Marko, župnik, uz asistenciju fra Ivana Lelasa, gvardijana, fra Matije Matoševića, župnika Kune i još nekoliko svećenika. Don Marko je u propovijedi posebno naglasio vjerničku oslonjenost na majčinsko srce B. D. Marije, gdje se s pouzdanjem u njezinu pomoć i vjeru u uslišanje naših molitava, njoj uvijek možemo obratiti, kako se to lijepo vidi u najčešće pjevanoj Gospinoj pjesmi: Čuj nas Majko, nado naša. Sv. Misa je završila procesijom oko samostana sa kipom B. D. Marije. Sudjelovali su i članovi folklorne grupe „Poloneza“ kao i neobično veliki broj vjernika. Na kraju su se svi na prostoru ispred crkve mogli okrijepiti kriškom kruha i pršuta i osvježiti sokovima. ...(Galerija...>>)