Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

25. srpnja 2011. godine

Blagdan sv. Jakova apostola         

 

          Sv. Jakov apostol u ovoj župi se posebno slavi u dijelu Orebića koji se zove Mokalo. Tu je zavjetna kapela iz XVIII. stoljeća. Ove godine je u potpunosti obnovljena: krov, zidovi, vrata, prozori i elektro instalacije (vidi slike). U obnovi su se posebno angažirale obitelji Pera Vidovića i Anta Tolja. Sv. Misu je imao o. Mihael Mario Tolj, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku, inače rodom iz Mokala, uz sudjelovanje dosta vjernika ovog dijela župe i prijatelja Mokala. Na kraju sv. Mise je župnik don Marko zahvalio svima i posebno istaknuo vrijednost očuvanja baštine. „Ako je jedna generacija mogla graditi, zar druga ne treba to izgrađeno obnavljati i uzdržavati?“

          Sv. Jakov je bio sin Zebedeja i Salome, a brat sv. Ivana evanđeliste. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onom najužem krugu oko Isusa. S njima dvojicom je prisutan u najvažnijim momentima i događajima za vrijeme Isusovog javnog djelovanja. Nakon Isusove muke, smrti, uskrsnuća i uzašašća, kako svjedoče Djela apostolska, sv. Jakov je smatran „stupom“ u vjeri i prvi je od apostola životom platio svjedočenje za Isusa. “U to vrijeme uze Herod zlostavljati neke od Crkve. Mačem pogubi Jakova, brata Ivanova. (Dj 12,2).

          Štovanje sv. Jakova prošireno je diljem kršćanskog svijeta, a posebno se slavi u Španjolskoj u Compostelli, gdje se nalazi njegov grob. U hrvatskim krajevima se također slavi, a posvećena mu je prekrasna šibenska katedrala...(Galerija...>>)