Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

23. lipnja 2011. godine

Tijelovo - Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove          

 

          U ovoj župi Pomoćnice kršćana proslavili smo svetkovinu Tijelova, pučki rečeno Korosanti, svečanom pjevanom pučkom sv. Misom u 19 sati. Ujutro je bila tiha sv. Misa u 7,30. Sv. Misu i procesiju oko crkve s blagoslovima imali smo u popodnevni sat radi toplog vremena. To je i učinilo da je bio veliki broj vjernika, kako domaćih tako i onih koji tu borave kao gosti u hotelima ili privatnom smještaju. Kao i drugim svetkovinama i nedjeljom, tako je i danas uzveličao ovo slavlje svojim pjevanjem mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana.

          Župnik don Marko je u kratkoj homiliji posebno naglasio povezanost Starog i Novog Zavjeta, kako je to lijepo izrazio sv. Toma Akvinski u posljednici „Hvali Sion Spasitelja“: „Davno mu je spominjanje, Izakovo žrtvovanje, izraelskog vazma janje, mana hrana pustinjom“. „Novog kralja stol je ovo, na njem evo janje novo, starom vazmu dođe kraj“. Tako je „Novim Savezom Bog konačno stavio sve karte na stol. Poslao je svoga Sina da vlastitom krvlju zapečati savez ljubavi za sve vijekove. A to znači da Bog nikad ne odustaje od ljubavi“.

          Na kraju mise je uslijedila euharistijska procesija oko crkve. Pripravili smo četiri stola i postavili ih na sve četiri strane crkve. Na njih se moglo odložiti križ, svijećnjake i Presveto za vrijeme kađenja i čitanja pojedinih evanđelja i blagoslovnih molitava. Molili smo Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta. Procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim i pjesmom „Ostani s nama“...(Galerija...>>)