Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

13. lipnja 2011. godine

Duhovski ponedjeljak - sv. Antun Padovanski - Gospa od Anđela                  

 

          Drugi dan Duhova, duhovski ponedjeljak, ove se godine u našoj župi Pomoćnice kršćana proslavio na nekoliko načina. Iako je blagdan Marije Majke Crkve, ipak se liturgijski slavilo sv. Antuna Padovanskog i Gospu od Anđela. Ujutro u 9 sati bila sv. Misa u kapeli sv. Antuna u Stankovićima, (vidi slike) i na kraju sv. Mise blagoslov djece i cvijeća. Narodno veselje je uz glazbu i pečenu janjetinu započelo u sumrak i produžilo se duboko u noć.

          Na sv. Misi u 10 sati u župnoj crkvi, kojoj je prethodila procesija oko crkve s kipom sv. Antuna, (vidi slike), lijepo je pjevao župni mješoviti zbor. Vjernički puk se okupio da iskaže svoju osobitu zahvalnost znamenitom svecu i da ga zamoli zagovor kod Gospodina za toliko potreba, kako duhovnih tako i materijalnih. Posebno su s puno osjećaja, ali i nade, iz mnogih grla i srca odjekivale riječi zavjetne pjesme „Ah, čudesa“: „Iščezava pogibelj, prestaju i potrebe, neka kaže tko to zna, pa i Padovanci. More, lanci uzmiču, uda, svari propale, mole i dobivaju mladi pa i stari!“ Bio je blagoslov djece i cvijeća.

          U Orebiću se također na duhovski ponedjeljak u franjevačkom samostanu Velike Gospe slavi Gospa od Anđela (vidi slike). Ove godine je slavlje u 18 sati predvodio o. Drago Kolimbatović, dominikanac iz Korčule uz asistenciju fra Ivana Lelasa, gvardijana, don Marka, župnika i fra Ivana Čuture, župnog vikara u Kuni. O. Drago je lijepo u propovijedi povezao smisao Duhova, blagdan sv. Antuna i svetkovinu Gospe od Anđela. U procesiji sa slikom Gospe od Anđela na kraju mise sudjelovali su i članovi folk. grupe „Poloneza“ iz Orebića. Svi prisutni su se nakon procesije mogli okrijepiti kolačima i sokovima u atriju i ispred samostana.